Juče se navršilo godinu dana od dana kada su opštinu Kladovo pogodile katastrofalne poplave i ostavile su pustoš za sobom.

Tokom 48 sati, tog 15. i 16. septembra palo je 218 litara kiše po kvadratnom metru, izmerile su merne stanice Kostol i Ključka terasa. Vode je bilo gde god se okreneš, i sa neba i iz zemlje i kada je kiša konačno prestala da pada, prizor je bio stravičan. Nanosi zemlje i mulja, srušene i zatrpane kuće, uništeni automobili…

Tekija, varošica između Donjeg Milanovca i Kladova, bila je zatrpana muljem, bez struje, bez vode, bez mobilnog signala, a najveći deo meštana evakuisan je brodovima do Kladova jer su putevi bili zatvoreni. Septembarske poplave nisu poštedele ni Podvršku, Veliku Kamenicu i Grabovicu, kao i još 12 sela opštine Kladovo. Posledice poplava izražene brojkama: potopljena su 283 objekta, oštećene 544 kuće, pomoćne i ekonomske zgrade, poplavljeno je 647 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, oštećeni sistemi za vodosnabdevanje u naseljima Tekija, Podvrška i Brza Palanka sa koga se vodom za piće snabdevaju meštani pet sela. Stradalo je dvoje, dok se troje lica i dalje vodi kao nestalo. Materijalna šteta je procenjena na 1,2 milijarde dinara, pri čemu ovom procenom nisu obuhvaćene štete na objektima i infrastrukturi koji su u ingerenciji države.

Ispit humanosti i solidarnosti položili su svi oni koji su prošle jeseni zasukali rukave i pomagali stanovnicima ugroženih naselja. I država i lokalna samouprava i brojni ljudi dobre volje koji su bili na licu mesta i raščišćavali naselja zatrpana muljem ili su organizovali sakupljanje i dopremanje pomoći pomogli su da se godinu dana posle stanje u većini naselja popravilo. Obnovljeni su putevi, škole i crpne stanica za snabdevanje stanovništva vodom za piće, završena je izgradnja zatvorenog kolektora za prihvat bujičnih voda u sektoru naselja Tekija, izgrađene su nove i obnovljene oštećene kuće, stanovnici poplavljenih naselja vratili su se svakodnevnim obavezama i može se reći da je opština Kladovo nastavila da živi.

U Tekiji je juče uz prigodnu svečanost i brojne zvanice predata na upotrebu adaptirana zgrada Osnovne škole „Svetozar Radić“. Bujični potok je tog 15. septembra, valjajući drveće i kamenje sa brda ispod koga se nalazi škola, protutnjao kroz školsku zgradu koja je na vrhu naselja. Sva je sreća da je osoblje škole otvorilo sva vrata na objektu i tako omogućilo da mulj izađe napolje, inače bi šteta bila još veća. Uz finansijsku pomoć brojnih donatora iz zemlje i inostranstva škola je obnovljena. Minulih godinu dana sanirana je školska zgrada, fiskulturna sala, zamenjena krovna konstrukcija i stolarija, urađena izolacija spoljnih zidova, uređene učionice. Za sve to vreme osnovci iz Tekije su svakodnevno autobusima putovali na nastavu u Kladovo i tek ovog septembra vratili se u svoju školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari