„Ružo, sva deca te beskrajno vole“: Kako su đaci OŠ „Nikola Tesla“ ispratili u penziju nastavnicu likovnog?(VIDEO) 1Foto: I.Dragosavljević IG/printscreen

Zagljaji, suze, đački aplauzi, skandiranje njenog imena i upaljene baklje u obližnjem parkiću – sve to može se videti na snimcima na kojima je ovekovečen ispraćaj nastavnice likovnog Ružice Jovanović u OŠ „Nikola Tesla“ u Rakovici.

Snimak je na svom Instagram profilu objavila Ivana Dragosavljević, bivša učenica nastavnice Ružice, uz komentar da joj je ona bila učiteljica, zatim mentor, kolega i prijatelj.

„Ovaj video dovoljno govori o tome koliko je života dotakla i koje je njeno životno delo. Ružo Rumena, beskrajno Vas vole sva Vaša deca“, napisala je Ivana ispod snimka koji se ubrzo proširio po društvenim mrežama.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ivana Dragosavljević (@ivana_dragosavljevic)

– Ispraćaj je bio u sredu, a danas je nedelje, a ja još uvek imam toliko emocija. I srce i duša su mi ispunjeni. Ja sam radila posao koji volim i nisam mogla da verujem da će deca to toliko da osete. U učionici sam bila sa njima onakva kakva jesam kao osoba. Za mene su deca bila moja porodica, oduvek sam tako nastupala prema njima. Uvek sam osećala njihovo poštovanje, ali ovakvu ljubav ne znam da li iko može da očekuje – kaže za Danas nastavnica Ružica Jovanović, odgovarajući na pitanje da li je mogla da pretpostavi da će joj đaci napraviti ovakav ispraćaj u penziju.

Dok govori glas joj povremeno podrhtava od uzbuđenja kada prepričava kako su je đaci obradovali.
Kaže nam da ni sama nije sigurna da li treba da se o njoj piše, nikada nije davala intervjue, samo je radila posao koji voli.

Uveravamo je da ova priča zaslužuje da je javnost pročita, tim pre što smo od njenih bivših učenika čuli da je, dok je nisu upoznali, važila za strogu nastavnicu i da poštovanje nije zaslužila tako što je olako delila petice.

Pitamo je kako je izledao njen poslednji radni dan.

– Imam 16 odeljenja i poslednje nedelje sam sa svakim od odeljenjem održala čas koji nije bio uobičajen likovni radni čas, već smo se zabavili, razgovarali, slikali, se, pevali i svirali. Svi ti dani su bili prepuni uzbuđenja. Tog poslednjeg radnog dana sam imala tri časa i trebalo je da se sa decom pozdravim na velikom odmoru u školskom dvorištu. Ali pošto je padala kiša oni su me dočekali u holu i ispred škole. Bilo je tu i mojih bivših đaka – kaže nastavnica Ružica.

U školi „Nikola Tesla“ provela je punih 35 godina.

Ispratila preko 4.500 učenika osmog razreda. Uvek je sebi govorila da će, ako je se malo seti bar njih 500, to biti dobro.

Kaže da su joj se, nakon što se snimak ispraćaja pojavio na društvenim mrežama, javljali bivši đaci i slali poruke da je ostavila trag u njihovim životima, da su neki u međuvremenu postali umetnici i da im je upravo ona dunula vetar u krila.

– Deca su od prvog dana znala pravila kojih smo se dogovorili, kako treba da se ponašamo i toga su se pridržavala. Tražila sam da donose redovno pribor, da budu aktivni na času, da poštuju jedni druge, pre svega, a na kraju i mene, jer sam i ja njih uvek poštovala. Lako će oni da nauče i umetnike i likovne pravce. Važno je da nauče da rade, da imaju radne navike. Znali su pravilo koje je postavljeno da je talenat na poslednjem mestu, a da su na prvom mestu rad i trud, a na drugom zadovoljstvo kada nešto urade svojim ručicama i za to dobiju ocenu. Kada u njihovim očima vidim to zadovoljstvo, moje je još veće – ističe nastavnica Ružica.

Kaže da je predmet koji predaje omogućavao i da sa đacima priča o nekim životno važnim stvarima.

– Deca su znala da mi se povere, pričala su svoje muke i probleme, ali i lepe stvari. Znali smo zajedno da se smejemo, ali i da plačemo. Uvek sam govorila deci da im želim da rade posao koji vole, jer je to posle porodice najvažnije. Imala sam tu beskrajnu sreću da osetim ogromnu ljubav dece. Ja njima kažem da se uvek osećam mladom, koliko god da su se vremena promenila imam od 11 do 15 godina. Uvek sam se trudila da se na neki način prilagodim đacima i mislim da su sada najveći problem roditelji zato što su previše zahtevni prema nama, a ne prema svojoj deci. Nikad se ne bune deca, već roditelji. Đaci su uvek znali zašto su neku ocenu zaslužili – navodi nastavnica Ružica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari