Đaci Srbije na PISA testiranju zauzeli 45. mesto, nepismen svaki treći učenik

Ostavite komentar


  1. Tako nisko mesto na Pisa liste me ne iznenađuje , ali me istovremeno jako plaši.
    Ako podmladak Srbije kreće silaznom linijom , to je ozbiljno upozorenje nama starijima za prst na čelo , za brzu terapiju ozdravljenja naše države Srbije a ne Vučićeve prcije .
    Vreme je za radikalizaciju našeg otpora urušavanja našeg ponosa naših mlade generacije , sutra učitelja , lekara , inženjera , pravnika itd….
    Uzbuna zvoni sve češće i jače, probudite se mame i tate , Deke i Bake , nedsjmo da nam potomstvo probada u Vučičevim
    kriminalnim šapama …

  2. Pa šta je tu čudno? Šta je ideologija crveno-crne koalicije od pada Berlinoskog zida a1989-2019? Da se kreću na putu koji su trasirali Musolini („kada mi ko kaže reč kultura ja se hvatam za pištolj“), vladika Nikolaj Velimirović (razradio proglas ruskih slavenofila iz doba kneza Mihajla, srbi obrazovanje je opasno i štetno za vas, najbolje da ostanete izvan evropskog kulturnog kruga).

    1. Da, za sve su krivi Musolini i Sveti Vladika Nikolaj Srpski. I za Vaše neznanje, takođe.

      1. @El Baja
        Ajde iznesi svoje argumente,molim te.
        Sta nije istina u Natalijinom komentaru?

  3. Zakljucak je jednostavan, kad zemlju napusti preko vise stotina hiljada visoko obrazovanih sa porodicama, jasno je sta ostaje. Drugo, nastavni kadar je katastrofalan, meni dodje da dete ispisem iz prvog razreda i da ga sam poducavam matematiku, filozofiju i fiskulturu. Kao nekada u staroj Grckoj (sala naravno, nisam dovoljno kvalifikovan).

  4. Ocigledno, vuciceve i brnabickine reforme, Megabrendi i ‘dualna’ obrazovanja donose odlicne rezultate. Nema razloga da vucicevim i njenim glasacima deca budu obrazovanija od roditelja. Ali su zato mediji (ukljucujuci i Danas) puni demagoskih clanaka; “ … o pobedi nasih srednjoskolaca na Olimpijadi iz … “ !??

    1. jer iz srednje stručne škole izlazi dete spremno za obavljanje posla za koji se i školovalo. Problem naše dece jesmo mi, matorci, generacija kojoj je, zahvaljući eksperimentisanju, oduzeta mogućnost dualnog obrazovanja. Naša generacija, generacije bubalica i resavaca, jeste problematična, jer mi ne umemo da deci prenesemo znanje.
      Sposobnost razumevanja teksta ne stiče se bubsanjem, a ni kompijuter neće tu biti deci od pomoći, a pomoć od dobrog dela roditelja i prosvetnih radnika neće dobiti, jer su bubalice na ceni. Takvi su proglašavani expertima, pa zahvaljujući njima kod nas javna preduzeća, monopolisti, su najveći gubitaši, a javna uprava, javni sektor, puni su nadobnih beskorisnih službenika i zbog toga smo ovde gde jesmo. Nismo u stanju ni da shvatimo zbog čega je dobro dualno obrazovanje, ali jesmo spremni da prežvakavamo gluposti koje objavi Informer i njemu slični.

    2. Ta deca koja osvajaju nagrade po svetu su ona pametna i vredna koja preostaju kada se oduzme onih 30% NEPISMENIH, tj. „svaki treci.“

  5. Kakva vlada takvo je i obrazovanje. I među ministrima ima nekoliko njih koji su- nepismeni. Kakva vlada- takav i fudbal iako je AV „debelo“ darivao i Zvezdu i Partizan -i najzad kakva vlada- takav je i narod. Hukće tiho da ga komšije ne čuju -„ćuti, može da bude i gore“! Gde ćeš gore, crni narode!

  6. Ima li iko razuman kome je ovakav plasman naše dece cudo?Sa ovakvim
    vodjenjem drzave,polupismenim ministrima sa falsifikovanim diplomama
    rijaliti državami u kome je pamet i znanje nepotrebno,plasman je vise nego
    realan.Ocekujmo za tri godine poslednje mesto u svetu jer nama nema spa
    sa dok nas vodě nepismeni i neuki.Ovde je síla i bezobrazluk jedino sto se
    priznaje i cení.Roditelji pásose u ruke i bezite iz ove prokletije od drzave. sa
    decom.

  7. Kao neko ko je pola svog zivota proveo na zapadu, moram da kazem da je uzrok ovome potpuno drugaciji sistem obrazovanja. Prosecan srpski djak bi verovatno bio najbolji u proveri opste kulture, dok se na zapadu sa kojim se mi uporedjujemo dosta radi na pismenosti dece. Na primer oni njih uce kako da pravilno napisu pismo , i to bas ozbiljno, kako da pocnu svaki dokument i slicno. Decu svakako treba uciti da budu prakticni sto se ovde ne radi.

  8. Što se tiče 1 mesta Kine? Pročitala sam negde da to nije tačno, da je prvi Japan a druga J. Koreja. U Kini nije bio nezavisna, slučajan odabir đaka (škola) koje ći biti testirani na celoj teritoriji države. Test je sprovodila vlada Kine u školama u Pekingu i Šangaju. Frizirani rezultati kao nekada u DDR. Da li će neko da objavi stvarnu listu PISA testa za 2019. (zvaničnu)?

Ostavite komentar


Društvo

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini 10

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije bilo je domaćin sastanka Partnerstva za zdravu aktivnu mobilnost u okviru sprovođenja Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu (Transport, Healthand Environment Pan-European Programme - THE PEP), koji je održan u Beogradu, u periodu od 23. do 25. aprila 2024. godine, a kojim je obeležen početak jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Upravnim odborom Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu, simboličnom predajom „štafetne palice“ Srbiji od strane prethodno predsedavajuće zemlje Austrije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.