Đakovica: 59 krivičnih prijava za navodne ratne zločine za preko 200 Srba 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Organizacija civilnog društva u Đakovici za „dokumentovanje ratnih zločina i pripremu krivičnih prijava“ tokom rata 1998. do 1999. predala je Specijalnom tužilaštvu 59 krivičnih prijava u vezi sa navodnim ratnim zločinima u ovom gradu, prenosi KoSSev.

Kako navodi ovaj portal, na tim prijavama nalazi se preko 200 „optuženih Srba i njihovih saučesnika“, preneli su kosovski mediji. 

Večernje novosti javile su danas da se na listi nalaze imena uglednih Srba čije su porodice živele u nekadašnjoj Srpskoj ulici u centru Đakovice, kao i reakciju Udruženja raseljenih Srba. Oni navode da je reč o pokušaju da se spreči povratak.

Da su prijave protiv preko 200 lica predate kosovski mediji preneli su, međutim, još početkom prošlog meseca.

„Optužnice se zasnivaju na svedočenjima članova porodica i svedoka koji su bili svedoci ubistava, silovanja i paljevina na teritoriji Đakovice“, javila je tada Koha.

Usledio je potom novi krug podnošenja prijava prošle nedelje.

Predstavnica udruženja, kako su preneli kosovski mediji, „Grupa civilnog društva za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima i pripremu krivičnih prijava protiv srpskih kriminalaca tokom rata od 1998. do 1999. godine“, Mevljude Mezini Saraći, rekla je tada u izjavi za Ekonomia online:

„Videvši neangažovanje i nezainteresovanost Vlade Kosova i pravosudnih institucija, kao civilno društvo smo započeli ovaj posao pre nekoliko godina i upravo ove godine smo dobili podršku od gradonačelnika Đakovice, koji nam je obezbedio kancelariju. Kancelarija u kojoj svaki dan građani dolaze da svedoče o onome što do sada nije poznato“.

Nije, međutim, poznato koliko je krivičnih prijava i podneto u najnovijem krugu.

Iz Specijalnog tužilaštva, sa druge strane, za sada nema detalja da li su istrage i pokrenute, te ko su okrivljeni, prenosi KoSSev.

Iz Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice ocenjuju za Večernje novosti da se se „spiskovi sa imenima raseljenih prave smišljeno“, kako bi se sprečio njihov povratak, a istovremeno nastavilo sa, kako navode, korišćenjem ili uništavanjem njihove imovine.

„To i počinje da se ostvaruje jer raseljeni Srbi svoje kuće i stanove prodaju u bescenje“, ocenio je predsednik ovog udruženja Đokica Stojanović, prenosi KoSSev.

„Tvrdnja da su ti ljudi počinili zločine pre 20 godina, ne odgovara istini i svi oni to veoma dobro znaju. Posle spiska sa imenima 30 Srba iz ovog grada, na kojem se nalazilo i moje, dopunili su ga sa još 200 naših uglednijih građana“, dodao je Stanojević.

U Đakovici je do rata živelo oko 12.500 Srba. Sa druge strane, Đakovica kod kosovskih Albanaca ima poseban značaj s obzirom na brojna svedočenja o tome da su srpske paramilitarne snage počinile navodne ratne zločine u ovom rejonu.

INTERPOL je 2015. godine raspisao poternice za 16 Srba sa KiM-a i jednog crnogorskog državljanina za navodne ratne zločine nad civilnim stanovništvom. Na ovim poternicama najviše je bilo lica iz Đakovice, a među njima i nekadašnjih načelnik Vojno-bezbednosne agencije, general Momir Stojanović, koji je takođe bio i poslanik SNS-a, navodi se na portalu KoSSEv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.