DJB podnosi prijavu protiv Medicinskog fakulteta zbog kovid propusnica 1Foto: Beta/Emil Vaš

Pokret „Dosta je bilo“ podneće krivičnu prijavu protiv dekana i sekretara Medicinskog fakulteta, zbog osnovane sumnje da su uvodjenjem kovid propusnica za studente ugrozili slobodu kretanja, što je prekršaj po Krivičnom zakonu.

Takodje, protiv Medicinskog fakulteta DJB će pokrenuti i postupak pred Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti i pred Zaštitnikom gradjana.

„Šokirani smo odlukom Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je uvodjenjem kovid propusnica bez postojanja zakonskog osnova i drugih uslova predvidjenih Ustavom Republike Srbije, ne samo načinio grubu diskriminaciju studenata u pristupu obrazovanju, već i izvršio svojevrsni napad na državno uredjenje i narodnu suverenost, negirajući sve tekovine demokratije i lekarske etike“, saopštio je DJB.

Naveli su da nezavisno od toga da li je neko vakscinisan ili nevakcinisan, te nezavisno od toga da li je pristalica ili protivnik ovih vakcina, niko nema pravo da se postavi iznad Narodne skupštine i suprotno Ustavu umanjuje dostignuti nivo ljudskih prava gradjana Srbije.

„Napominjemo da je povreda slobode kretanja krivično delo inkriminisano članom 133 КZ i s tim u vezi pozivamo Više javno tužilaštvo u Beogradu da ispita postojanje osnova sumnje da li je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja ovih lica“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari