Đilas: Kao da živimo u Pjongjangu 1Foto: FoNet/ Marija Đoković, Nenad Đorđević

Kao da živimo u Pjongjangu, a ne u Beogradu, ocenio je za Danas bivši gradonačelnik Dragan Đilas inicijativu predsednika Aleksandra Vučića da glavni grad Srbije u narednih nekoliko godina dobije 54 fontane.

To je najavio gradski menadžer Goran Vesić, precizirajući da će se fontane nalaziti na mestima koja sada izgledaju zapušteno, poput kružnih tokova na Novom Beogradu, kod Bogoslovije i Topčiderske zvezde. Vesić je, pak, propustio da kaže da li je struka kontaktirana i da li će zbog ideje predsednika Srbije biti promenjen urbanistički plan Beograda.

– Svaki građanin ima pravo da daje predloge, a naravno da o njima ne može da odlučuje gradski menadžer. Mora da se uradi plan, da ga usvoji Skupština grada, da se obezbede sredstva kada se usvaja budžet… Puno toga treba da se uradi pre nego što se nečija inicijativa tek tako prihvati – istakao je Đilas za Danas.

Vesić je rekao da će fontane biti manje od one na Slaviji i da će ih dobiti svaka prigradska opština, „jer građani Obrenovca, Lazarevca, Grocke i ostalih prigradskih opština zaslužuju da im se ulepša okruženje“. Sem što je inicijativa predsednika Vučića prihvaćena mimo zakona i procedura, struka i javnost su jednoglasni da su fontane potpuno nepotrebna i promašena investicija.

Predsednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kovačević kaže za Danas da je ideja o izgradnji fontana besmislena, pita se kako su uopšte došli do broja 54 i gde su sve mislili te fontane da postave.

– Da ne govorimo da ništa pod milim bogom nisu naučili iz iskustva sa problemima fontane na Slaviji. Ako misle da neki urbanistički krš i lom po Beogradu saniraju fontanama, to je kao kad neko ima kancer, a vi ga uporno lečite aspirinom, ističe Kovačević. On je u Vesićevoj izjavi za medije čuo da će fontane biti postavljene i u mestima sa periferije Beograda, pitajući se čemu će one tek tamo da služe.

– Možda su mislili na česme. Ili na kanalizaciju koje nema u mnogim delovima grada. Možda je neko to nazvao fontanom – kaže Kovačević.

Vjekoslav Vuković iz Inicijative ne davimo Beograd ocenjuje za naš list da je ovo još jedna u nizu skandaloznih ideja, poput fontane na Slaviji ili izgradnje jarbola.

– Mislim da se ovde radi o spinu Gorana Vesića kako bi se skrenula pažnja sa katastrofalnog saniranja Slavije, zbog čega neko mora da odgovara. To je ustaljena politika ove vlasti, skretanje pažnje sa aktuelnih problema – napominje Vuković.

Kum

Osim fontana, predsednik Srbije kumovaće i novom bulevaru, koji će, prema najavama gradskog menadžera, za oko mesec dana spajati Karađorđevu ulicu i Bulevar vojvode Mišića. „To je bulevar koji će na inicijativu predsednika Vučića nositi ime bivšeg američkog predsednika Vudroa Vulsona, koji je u vreme Prvog svetskog rata učinio mnogo za Srbiju. Ove godine, 28. juna, biće 100 godina od kako je Vilson proglasio Vidovdan 1914. godine Srpskim danom u Americi. Tog dana se srpska zastava vijorila nad Belom kućom i ovo je pravi način da mu se zahvalimo za sve što je uradio za srpski narod „, rekao je Vesić.

Vesić bez odgovora

Goran Vesić nije odgovorio juče na pitanja Danasa o tome po kojem osnovu je doneo odluku o izgradnji 54 fontane u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari