Đilas: SSP nema nikakav problem sa NS 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Lideri Stranke slobode i pravde i Narodne odvojeno su ove subote bili u Kragujevcu i obratili se svom članstvu i medijima, dok su proteklih dana učestali medijski napisi o njihovim nepomirljivim neslaganjima.

Dragan Đilas poručuje za Danas da „SSP nema nikakav problem sa Narodnom strankom“.

– Mi smo deo grupacije šest proevropskih političkih stranaka – Demokratska stranka, Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde i Zajedno za Srbiju, koje su usvojile tekst zajedničke platforme usklađen sa Dverima, Narodnom strankom i Skupštinom slobodne Srbije. Naših šest organizacija je prihvatilo stav da je dobro da naše zahteve u Skupštini prezentuju stručnjaci, a ne političari. Predložili smo da u plenarnom delu međustranačkog dijaloga, uz dva stručnjaka za svaku oblast, u sali, bez učešća u diskusiji, budu prisutni i predstavnici stranaka. Verujemo da je to najbolji način da pokažemo snagu argumenata koji stoje iza zahteva sadržanih u zajedničkoj platformi srpske opozicije. Naš predlog je i dalje na stolu, precizira Đilas.

Upitan da li bi njegova stranka bila spremna da revidira svoj stav da su u dijalogu o poboljšanju uslova za izbore potrebna samo dva pregovarača iz redova opozicije, Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, navodi za naš list: „Ne radi se o stavu Narodne stranke, već o mogućnosti da kroz pregovore sa režimom postignemo što bolje uslove za izbore.“

– Vlast će na to pristati samo ukoliko ih našim potezima nateramo da prihvate ozbiljan format u kome se nešto može dogovoriti, a to je svakako nekoliko ljudi koji će predstavljati celu opoziciju. Bojkotom smo doveli do toga da moraju da pregovaraju sa nama o izbornim uslovima, tako da jedino bojkot opozicija predstavlja relevantne učesnike u razgovorima i tu činjenicu treba iskoristiti. Narodna stranka sa još pet organizacija bojkot opozicije je pristala i da imamo četiri zajednička pregovarača, ali za SSP ni to nije prihvatljivo već predlažu da se na razgovorima pojave predstavnici svih stranaka iako je i DS predlagao čak jednog pregovarača. Žao mi je što SSP u ovom trenutku to gleda na drugi način jer je ovo prilika da nateramo režim da se povuče i najviše od nas samih zavisi da li će se to desiti. Od razgovora ne treba da se pravi kampanja i ja verujem da je moguće da se smire strasti i hladne glave nastupi u ovim važnim pregovorima, ističe Aleksić.

Komentarišući aktuelne odnose između Đilasove i Jeremićeve stranke, Boban Stojanović, politički analitičar, konstatuje za Danas da poslednje izjave govore da postoji „ozbiljna netrpeljivost, ali mislim da bi morala da postoji odgovornost da se razlike stave po strani i da se zajednički nastupi“.

– Suština je da oni koji su bojkotovali nastupe zajedno jer se sve ovo i dešava zbog njih i da zajednički stoje iza iste platforme. I ne samo oni, nego i DS, Dveri i Ne davimo Beograd, kao relevantne organizacije koje su bojkotovale izbore, smatra Stojanović.

Iako predstavnici Stranke slobode i pravde, koju predvodi Dragan Đilas, i Narodne stranke, čiji lider je Vuk Jeremić, javno demantuju da su u  političkom sukobu, evidentno je da između tih opozicionih organizacija postoje velike razlike u stavovima ne samo o načinu na koji treba nastupiti u predstojećem dijalogu o unapređenju izbornih uslova, već i o pitanjima koja se tiču „opraštanja“ pojedinim opozicionarima koji su prošli godine prekršili dogovor o bojkotu izbora. Pojedini izvori s političke scene tvrde nezvanično da i dalje postoji teorijska šansa da ove partije postignu dogovor o formatu učešća u predstojećim diskusijama s vlašću, u Narodnoj skupštini, pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, ali napominju da je realnije očekivati da će njihova gledišta ostati „udaljena“, odnosno da neće biti zajedničke platforme opozicije za navedene razgovore.

Skupovi na 200 metara udaljenosti

U subotu su u Kragujevcu skupove imali i Đilasova SSP i Jeremićeva NS. Oba su, u razmaku od pola sata, organizovana na nepunih 200 metara jedan od drugog u najužem centru Kragujevca. Konferenciju za novinare u centru Šumadije za prekjuče su, doduše, prvi, barem javno, zakazali lideri Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić, koji su, pritom, najavili da će pred šumadijskom javnošću otvoriti dilemu: „Da li je Kragujevac slepo crevo Srbije?“. Nedugo potom, obznanjeno je da u Kragujevac, nekih 20 dana od prethodnog boravka, ponovo dolazi i Dragan Đilas sa svojim najbližim saradnicima, a koji je tada – prilikom te martovske posete – prvi govorio o maćehinskom odnosu Vučićevog režima prema Fijat Krajsleru i marginalizaciji Kragujevca. I Jeremić i Đilas su u obraćanju novinarima negirali da između njihovih stranaka postoji bilo kakav sukob. Naprotiv, mediji su ti koji fabrikuju „navodne svađe“, dok među njima postoji samo „vrednosno razmimoilaženje“. Stranka slobode i pravde, smatra se, učestalim posetama Kragujevcu praktično počinje kampanju za predstojeće parlamentarne izbore. Narodna stranka s druge strane je sklonija bojkotu i tih narednih izbora. (Zoran Radovanović)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari