Đorđević: Država nastavlja unapređenje položaja starijih osoba 1Foto: Beta/ Milan Obradović

Država će nastaviti da unapređuje položaj starih kroz zakonodavne okvire i različite vidove pomoći, kako bi im omogućila dostojanstven život, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević.

„Država je proteklih godina uložila i znatan napor kako na podizanju standarda ustanova za smeštaj korisnika kroz izgradnju, renoviranje, adaptacije, tako i na ulaganju u obuku kadrova i promeni svesti i stavova o zaštiti starijih osoba“, rekao je Djordjević, povodom Međunarodnog dana starijih osoba.

Кako je naveo, trenutno se radi na pripremi Strategije deinstitucionalizacije i razvoja usluga u zajednici, kao i Strategije socijalne zaštite, obe za period do 2025. godine, koje će delom biti posvećene i populaciji starijih i mogućnostima unapređenja kvaliteta života starijih i njihovoj socijalnoj uključenosti.

Dodao je da je ove godine preko mehanizma namenskih transfera ministarstvo izdvojilo značajna sredstava za razvoj usluga namenjenih starijima, pre svega onim lokalnim samoupravama koje su ispod republičkog nivoa razvijenosti i nisu u stanju da sredstva obezbede iz lokalnih budžeta.

„Potrebno je razvijati aktivan koncept socijalne politike namenjen starijim ljudima koji ima za cilj da omogući starijima da očuvaju svoje sposobnosti i kvalitet života u kućnim uslovima, da podiže nivo njihove socijalne sigurnosti, da omogući rasterećenje njihovim porodicama, da proširuje vrste usluga u kontekstu integrisane brige o starima, da omogući korišćenje programa usluga svim starijim osobama pod jednakim uslovima, da neguje koncept aktivnog starenja i omogući učešće ostarelih kroz razvoj samopomoći i solidarnosti i da obezbedi pristup programima za starije ljude u svim područjima“, istakao je Đorđević.

On je istakao da se za unapređenje društvenog standarda penzionera svake godine izdvaja 0,10 odsto planiranih izvornih prihoda, a u 2020. godini izdvojeno je 513,66 miliona dinara.

Tim sredstvima, dodao je, obezbeđuje se besplatan oporavak u banjama za više od 14.000 penzionera kojima je visina penzije do prosečnog iznosa, a svake godine oko 1.500 penzionera više koristi oporavak.

Od 2016. godine redovno se isplaćuju jednokratne pomoći svim penzionerima i za pet godina po tom osnovu, naveo je, isplaćeno je penzionerima 38,3 milijarde dinara.

Uvećanje uz penziju u iznosu do pet odsto isplaćuje se za 1,3 miliona penzionera sa penzijama do 35.840,11 dinara, u skladu sa Uredbom Vlade Srbije.

Ministar je podsetio da sa predstavnicima fondova i zavoda Nemačke, Austrije, Hrvatske, Madjarske, BiH, Republike Srpske i Severne Makedonije Fond PIO redovno organizuje savetodavne dane, na kojima svake godine pravnu pomoć dobija oko 1.000 stranaka koje imaju staž u dve države, a žive u Srbiji.

Oko 800 do 900 osoba sa oštećenim vidom godišnje, dobija rešenja i ostala akta iz penzijskog i invalidskog osiguranja dobija na Brajevom pismu, rekao je Đođević, a kako je dodao radi se na tome i da svi objekti budu prilagođeni i dostupni starijim osobama.

„Nažalost, u društvu možemo videti i primere diskriminacije zasnovane na starosnom dobu. Kako bismo to sprečili doneli smo Zakon o zabrani diskriminacije kojim je zabranjena svaka diskriminacija. Pored toga moramo podizati svest gradjana o značaju učešća najstarijih u društvu i obaveze nas mlađih da o njima uvek brinemo, a posebno u ovom trenutku, kada je epidemija korona virusa uticala višestruko na najstarije koji pripadaju najrizičnijoj kategoriji“, rekao je Đorđević.

Podsetimo, Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba, da nadležni uspostave efikasniji sistem socijalne zaštite usklađen sa potrebama starijih osoba u Srbiji. On je apelovao na nadležne da obezbede finansijski održive usluge i posebne servise podrške i preduzmu neophodne mere i aktivnosti kako bi se starijim osobama i u regularnim i u vanrednim okolnostima obezbedila adekvatna zdravstvena zaštita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari