Đorđević: Nabavka mernih stanica čeka, mnogi građani ne znaju kakav vazduh dišu 1Foto: Beta/Emil Vaš

Iako je Srbija prošle godine iz fondova Evropske unije dobila oko tri miliona evra da nabavi opremu za merenje zagađenja vazduha, to još uvek nije urađeno.

Za to vreme nešto manje od milion i po građana i dalje ne zna kakav vazduh svaki dan diše. Novinarka CINS-a Dina Đorđević kaže za N1 da nabavka 17 mernih stanica koje su najavljene 2020. godine u finišu predizborne kampanje, i dalje čeka.

„Taj posao godinu dana stoji, a neko izvesno kašnjenje se opravdava time da ‘nismo i dalje izgubili taj novac’. I sama država govori da je problem zagađenja alarmantan, a kad nam je rešenje nadomak ruke, mi čekamo“, rekla je u Danu uživo Đorđević.

U samom finišu predizborne kampanje, u junu 2020, Filip Radović, tadašnji direktor Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) koji je javno podržavao Srpsku naprednu stranku, pohvalio se novim ulaganjima u životnu sredinu, piše Dina Đorđević u svom tekstu na sajtu CINS-a.

„Predviđeno je da dobijemo novih 17 mernih stanica za kvalitet vazduha. To je u ovom trenutku više nego aktuelno. Naša politika jeste da u budućnosti ne bude mesta u Srbiji koje neće biti pokriveno mernim uređajima“, naveo je Radović tada gostujući na Radio Beogradu.

Građani godinama udišu štetan vazduh, ali u nekim gradovima merenja izostaju ili se podaci o zagađenju objavljuju sa godinu dana zakašnjenja, pa ljudi budu kasno upozoreni na opasnost.

Na pitanje zbog čega se čeka, sagovornica N1 kaže da – odgovore od nadležnih nije dobila.

„Ja od Ministarstva zaštite životne sredine nisam mogla do dobijem odgovor, niti od drugih institucija. Oni kažu da ima vremena još dve godine do raspisivanja tendera, a još tri za tu nabavku. Kažu da može do 2027. godine da se završi“, navodi Đorđević.

Prema njenim rečima, u Agenciji za zaštitu životne sredine (SEPA), koja je nadležna da meri kvalitet vazduha je došlo do promena.

„To odeljenje koje meri kvalitet vazduha je praktično ukinuto i spojeno u drugo. Postavlja se pitanje da li se ta degradacija odražava na rešavanje problema“, navodi Đorđević.

SEPA, koja bi opremu koristila, ima 30 mernih stanica.

„Mi znamo za neka mesta gde se meri kvalitet vazduha, uz to bi trebalo da budu nabavljeni merači za PM čestice, to je važna oprema koja nama pokazuje kakav vazduh dišemo. Za tih sedam godina, slikovito objašnjeno, novorođenče će krenuti u prvi razred. Stručnjaci upozoravaju da je taj period kad može da se stvori astma i druge bolesti. Mi na te stanice treba da gledamo kao na nešto što nam spasava zdravlje i da se ponašamo kao da nam neko kaže – napolju je plus 40, nemojte da izlazite“, pojašnjava Đorđević.

Filip Radović se, kaže, hvalio pre dve godine da Srbija ulaže u zaštitu životne sredine.

„Znači, mi mnogo dugo znamo šta nam treba, onda smo ugovorili posao i onda – ništa ne radimo. Dobre stvari se iskoriste pred izbornu kampanju, a onda vidimo da nema rešenja, spori smo i tromi, i onda takve nabavke stoje, a izuzetno su važne“, rekla je i dodala da se nada da će pritisak javnosti uroditi plodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari