Đorđević: Vlada Srbije sa nultom tolerancijom za kršenje prava dece 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nasilje nad detetom predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i ne može se pronaći nikakvo opravdanje za takvu pojavu,  izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Đorđević je na otvaranju javne rasprave o Predlogu strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine sa dvogodišnjim akcionim planom u Skupštini Srbije rekao da će Vlada „učiniti sve napore kako bi Srbiju izgradili kao zemlju tolerancije i spokojnih i dostojanstvenih građana“.

„U Srbiji nema mesta za mržnju i bilo kakvu diskriminaciju, već za poštovanje i uvažavanje svakog bez obzira na versko ili političko opredeljenje, godine starosti, pripadnost jednoj ili drugoj rasi ili naciji“, rekao je đorđević.

Đorđević je rekao da je Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja i doprinos Srbije na putu pridruženja evropskoj porodici u kojoj se poštuju sve ljudske vrednosti.

Кako je naveo, Srbija je pre godinu dana pristupila Globalnom partnerstvu za okončanje nasilja nad decom, koje promoviše UNICEF.

„Inicijativa za donošenje buduće strategije potekla je od vladinog Saveta za prava deteta i sastavni je deo mera predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 23 u procesu pridruživanja Evropskoj uniji“, kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima „osnovni princip na kojem se Predlog strategije zasniva je poštovanje i primena prava deteta sadržanih u Кonvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta, prema kojoj dete ima pravo na slobodu od svih oblika nasilja, zlostavljanja, zloupotrebe ili zanemarivanja“.

„Sistem zaštite dece od nasilja može biti uspešno unapređen kroz partnerstva institucija obrazovanja i vaspitanja, zdravstvene i socijalne zaštite unutrašnjih poslova i pravosuđa, uz stalnu saradnju sa nevladinim organizacijama, porodicama i pojedincima. Da bi se postigla efikasna zaštita, potrebno je da među njima postoji dobra i koordinirana saradnja i jasno definisane uloge i koraci u procesu zaštite, a to nudi i rešava ova strategija sa dvogodišnjim akcionim planom“, rekao je Đorđević.

Podsetio je da je Ministarstvo za rad i socijalna pitanja u prethodnih nekoliko godina radilo na pripremi Nacrta zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta.

„Verujem da će se ovaj zakon što pre naći u skupštinskoj proceduri kako bi bio napravljen važan korak na ostvarenju zajedničkog cilja, a to je da sva deca u Srbiji odrastaju u bezbednom i podsticajnom okruženju u kome se, između ostalog, u potpunosti poštuje pravo deteta na zaštitu od svih vidova nasilja“, kazao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari