Đorđo Žujović: Država ne štiti protivnike Mladićevog murala 1Foto: Miroslav Dragojević

Huligani i klerofašisti su, nakon proteklih dana ispunjenih nasiljem, pretnjama i povlašćenim uslovima koje im je priuštila država, odnosno policija, u najvećoj meri u civilnoj „uniformi“, u odnosu na aktiviste koji su izražavali bunt zbog odluke o čuvanju i zaštiti murala ratnog zločinca Ratka Mladića, na Vračaru, u Beogradu, preksinoć su oteli transparent Žena u crnom i zapalili ga, uprkos očiglednosti da bi pripadnici ove nevladine organizacije, sudeći po pretnjama i napadima, decenijama unazad, trebalo da budu pod policijskom zaštitom.

Na transparentu je bila poruka mira i saosećanja sa žrtvama genocida u Srebrenici, zbog čijeg brutalnog ubistva je osuđen Ratko Mladić, lik sa murala koji čuvaju policajci u civilu i klerofašisti.

Čuvanje posvete ovom zločincu od strane policije u civilu eskaliralo je na Dan međunarodne borbe protiv fašizma, kada su dve hrabre žene, Jelena Jaćimović i Aida Ćorović, gađale jajima sramni mural.

Tada su, uz neprimerenu i brutalnu silu pomenutih policajaca u civilu, privedene.

Usledio je građanski protest za njihovo puštanje iz pritvora kao i organizovanje klerofašističkih organizacija sa ciljem napada na građane koji su želeli da se mural zločincu obriše.

Dan kasnije, Đorđo Žujović, funkcioner partije koja je u vlasti režima Aleksandra Vučića – SDPS, Rasima Ljajića, polio je mural krečom, a policajci u civilu i klerofašisti, sudeći po tome da nije priveden ni sprečen prilikom tog čina, u to vreme nisu bili na pozicijama zaštite murala ratnom zločincu.

Na društvenoj mreži Tviter, par dana nakon toga, objavljeno je da je Đorđo Žujović zbog pretnji morao da napusti Beograd.

Kako za Danas kaže Žujović, pretnje nije prijavio policiji, a pitanje Danasa njegovom predsedniku Rasimu Ljajiću zbog čega ta stranka nije to učinila, ostalo je bez odgovora.

– Na nagovor i savet dobrih prijatelja i ljudi kojima verujem, posle onoga što se desilo u sredu kod murala Ratka Mladića, bio sam prinuđen da jedno vreme budem van Beograda, što će se brzo završiti jer nemam strah, ovde je više u pitanju zabrinutost. Pretnje, spremljeni fizički napadi na mene, pa odustajanje od istih, vređanje onih koji su sa mnom u kontaktu i daju mi javno podršku, postali su deo mog svakodnevnog života koji je postao nemoguć. Znam šta sam uradio, koliko su mi motivi bili ispravni i čisti, u koje vrednosti verujem i vaspitanje mi nije dozvoljavalo drugačije. Nema potrebe da neko staje u moju zaštitu, ne kukam nigde niti molim za pomoć, oni koji su bili svesni u kakvoj sam opasnosti pružili su mi ruku i ne mogu im to nikada zaboraviti. I oni znaju da neću – kaže Žujović.

Đorđo Žujović: Država ne štiti protivnike Mladićevog murala 2
Djordjo Zujovic
foto N1

Kako dodaje, nije PR aktivista, ne zanima ga medijska pažnja, za svoje ponašanje odgovara, ali onima koji mu danas uništavaju život neće oprostiti, a svakome „ko je o meni pisao prethodnih dana napadajući me iz ovog ili onog ugla neka je na čast“.

– Ne delujem u koordinatama pogrešno postavljene dnevne politike, nikome ne moram da se dokazujem da li sam i koliko ispravan, život mi nije projekat, sam vodim svaki rat, ali samo za prave vrednosti, zaključuje Žujović.

Podsetimo, pripadnici klerofašističke organizacije Narodne patrole, uz žestoko psovanje i pretnje Pavla Bihaljija iz Levijatana i njegovih pristalica, naveliko zabeleženih u video-zapisima, prethodnih dana divljali su centralnim ulicama Beograda, napadajući građane koji su se okupljali sa ciljem i zahtevom da se mural ratnom zločincu ukloni.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, uprkos očiglednom nasilju koje su ove klerofašističke organizacije ispoljavale, isticao je da on ne zna o čemu je reč i da država nije čuvala mural već sprečavala sukobe među građanima – podržavaoce zločinca osuđenog za genocid i one koji čuvaju obraz države, protiveći se ovoj moralnoj nakaradnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari