Đukanović o zastupanju Dijane Hrkalović: Bilo mi je pomalo šokantno, ali svakako da je za svakog advokata to izazov 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović; MUP

Advokat Vladimir Đukanović, kojeg je pre nekoliko dana angažovala Dijana Hrkalović ističe da će tražiti odlaganje glavnog pretresa kojim danas treba da počne suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a.

– Normalno je da ne mogu nepripremljen da izlazim na glavni pretres. Predmet još uvek nisam stigao da pogledam, kaže Đukanović za Danas.

Kako je istakao, do angažmana je došlo tako što je brat Dijane Hrkalović stupio u kontakt sa njim, i izrazio njenu želju da je zastupa.

– Bilo mi je pomalo šokantno, ali svakako da je za svakog advokata to izazov, kazao je Đukanović.

Njegov ulazak u ovaj predmet, pogotovo neposredno pred početak suđenja, kritikovano je u delu javnosti. Tvrdnje da je angažovan kako bi uticao na to da Hrkalović pred sudom ne kaže ništa što bi moglo da šteti interesima SNS-a i predsednika Srbije, Đukanović odbacuje kao bestidnost onih koji su “očigledno to nekada radili”.

– Da li to znači da je neko nju zapravo pripremao da bude neko oružje protiv vlasti, pa se sada ta unapred spremna kampanja izjalovila? Zanima li te koji to pitaju uopšte istina? Zanima li ih uopšte okrivljena ili im je ona bila samo projektovana da nešto kaže protiv vlasti? Ne razumem to pitanje. Prihvatio sam se odbrane isključivo kao profesionalac i tako ću postupati. Legendarni Veljko Guberina je govorio da i u najvećem zločincu se može pronaći nešto ljudsko i to jeste uloga advokata da to ljudsko u njemu pronađe. Time se u ovom poslu uvek rukovodim, navodi Đukanović.

On dodaje da mu politička funkcija i pozicija istaknutog člana Srpske napredne stranke odmaže u pravničkoj karijeri.

– To mi je otežavajuća okolnost. Inače, oni koji tvrde da mi je to neki benefit, govore o sebi, jer su oni takve stvari koristili dok su bili u poziciji da čak i najdirektnije biraju sudije i tužioce i dodatno da budu advokati. Valjda smatraju da su svi na ovom svetu isti kao oni. Ispod nivoa mi je da određenim kolegama, večitim režimskim advokatima, odgovaram. Njihove izjave o njima najbolje govore, kaže Đukanović.

Za danas popodne zakazan je početak suđenja protiv Dijane Hrkalović. Ona se tereti da je počinila krivično delo trgovina uticajem time što je naložila da se tužilaštvu ne dostave na vreme izveštaji o veštačenju telefona Veljka Belivuka. Takođe se tereti da je naložila brisanje dela snimka razgovora ubijenog advokata Dragoslava Ognjanovića, ali i neosnovano stavila na mere kriminalca Darka Eleza.

Do pre nekoliko dana Hrkalović, koja se nalazi u pritvoru, zastupali su advokati iz kancelarije advokata Seada Spahovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari