Irinej: Đukanovićev dolazak na paljenje badnjaka bio bi krajnje licemeran 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Sveti arhijerejski sinod SPC čeka dalji razvoj situacije u Crnoj Gori, poslali smo nekoliko pisama i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Videćemo šta će se dalje događati. Nadamo se da će se situacija smiriti, jer ovo što se sada dešava nije dobro ni za Srbe u Crnoj Gori ni za samu Crnu Goru – izjavio je za Danas patrijarh srpski Irinej povodom zaoštravanja situacije između SPC i vlasti u Crnoj Gori posle donošenje spornog Zakona o  slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica, na koji je pre dva dana potpis stavio Milo Đukanović, prvi čovek ove bivše jugoslovenske republike.

Poglavar SPC kaže da do sada nije bio u prilici da o problemima SPC u Crnoj Gori razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na pitanje šta misli o najavljenom dolasku Mila Đukanovića na paljenje badnjaka na Cetinju na Badnje veče, patrijarh Irinej odgovara da bi to bilo „krajnje licemerje i da ne zna da li bi Đukanović sebi morao nešto tako da dozvoli“.

Poglavar SPC negira ocene pojedinih crkvenih i političkih krugova u Srbiji da je Sinod „mlako“ reagovao na nasilje nad Crkvom u Crnoj Gori i da je trebalo da i on i „crvena vlada“ na čijem je čelu svojim prisustvom na terenu pruže podršku vernicima u ugroženim eparhijama SPC. Inače deo javnosti i u Srbiji i Crnog Gori otvoreno sumnja da je sporni Zakon o slobodi veroispovesti navodno zajednička akcija Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića, u okviru koje bi, kako se spekuliše, Đukanovićevo pojavljivanje na Badnje veče na Cetinju trebalo da kompromituje mitropolita Amfilohija kao njegovog „tajnog saučesnika“. Iz Demokratskog fronta, sa čijim je predstavnicima patrijarh Irinej razgovarao prošle nedelje u Beogradu, već su se čuli zahtevi da mitropolit Amfilohije na Badnje veče „baci kletvu na Đukanovića i njegove potomke“.

U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista očekivao se da svoje odluke saopšti Eparhijski savet Crne Gore, čiji su članovi arhijereji svih eparhija SPC koje imaju jurisdikciju u ovoj državi. Savet je zasedao u subotu uveče u Podgorici, a obnarodovanje njegovih zaključaka juče je više puta odlagano. Ranije je bilo najavljeno da će Episkopski savet, između ostalog, odrediti ritam bogosluženja, molebana, kao i oglašavanja crkvenih zvona.

Tokom proteklog vikenda litije su služene u svim pravoslavnim hramovima u Crnoj Gori, uz prisustvo velikog broja vernika, u pojedinim gradovima održani su molebani i protesti protiv Zakona o slobodi veroispovesti, a pojedina bratstva najavila su odbranu svojih svetinja. Podrška SPC u Crnoj Gori stiže iz svih delova srpske crkve, dijaspore kao i iz celog pravoslavnog sveta.

Vladika Metodije na VMA

Episkop dioklijski Metodije (Ostojić), vikar Mitropolije crnogorsko-primorske, od prošlog petka nalazi se na VMA u Beogradu zbog posledica prebijanja u akciji crnogorske policije u noći između četvrtka i petka na mostu u Đurđevića Tari. Iako policije negira da je pretukla vladiku i dvoje vernika, iz Mitropolije je saopšteno da je vladika Metodije smešten u bolnicu zbog „sumnji da je zadobio teže povrede unutrašnjih organa, s posledičnim unutrašnjim krvarenjem“. Kako Danas nezvanično saznaje vladika Metodije je dobro, ali će, ipak, morati da ostane na VMA još nekoliko dana.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.