Đukanovićev savetnik u tužilaštvu zbog autorskog teksta 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Bivši direktor Uprave policije i aktuelni savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljović biće danas saslušan po hitnom postupku u tužilaštvu zbog autorskog teksta u kome je pozvao građane da se masovno okupe i protestuju zbog ustoličenja mitropolita Joanikija 4. septembra na Cetinju, a policajce da odbiju pojedina naređenja.

U autorskom tekstu objavljenom u nedelju u Pobjedi, Veljović navodi da je ,,sveta dužnost i obaveza“ svakog pripadnika sektora bezbednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana Cetinja i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Dražen Burić zatražio je od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da preispita da li je u postupanju Veljovića učinjeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ocenio je da Veljović nastavlja da svojim izjavama raspiruje netrpeljivost među građanima Crne Gore i pozvao tužilaštvo da reaguje.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Crne Gore Milan Knežević pozvao je predsednika da sazove sednicu Veća za nacionalnu sigurnost, na kojoj bi zatražili od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da odmah uhapsi Veljovića ,,zbog poziva na rušenje ustavnog poretka i najave građanskih sukoba“.

Ranije je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan rekao je da ustoličenje mitropolita Joanikija, koje je zakazano za 4. septembar u crnogorskoj prestonici, ,,vređa nacionalna i religijska osećanja pravoslavnih Crnogoraca“ i pozvao ga da na nekom dugom mestu primi mitropolitsko zvanje.

Na Cetinju su na vlasti Demokratska partija socijalista zajedno sa Socijaldemokratama. Oni su pozvali Joanikija da se ustoliči negde drugo, a ne u Cetinjskom manastitu.

Na Cetinju je sedište Mitropolije crnogorsko – primorske, ali je formalno pravno Cetinjski manastir u vlasništvu opštine Cetinje.

Premijer Krivokapić je rekao da je Cetinjski manastir Mitropolije crnogorsko – primorske, a ne građana Cetinja, što je naišlo na oštre osude u tom gradu.

Na društvenim mrežama razne organinazije pozivaju na protest na Cetinju 4. septembra za kada je zakazano ustoličenje Joanikija.

DPS se zvanično ogradio od organizacije protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari