Đukić Dejanović čestitala plasman Univerzitetu u Beogradu na Šangajskoj listi 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović čestitala je Univerzitetu u Beogradu napredak koji je naš najstariji univerzitet ostvario na ovogodišnjoj Šangajskoj listi.

 

Univerzitetu u Beogradu je na Šangajskoj listi i zauzeo poziciju između 301. i 400. mesta od rangiranih 1.000 univerziteta u svetu, dok je Univerzitetu u Novom Sadu zadržao svoju poziciju između 901. i 1000. mesta na ovoj listi.

„Napredak i dobar plasman naša dva univerziteta na Šangajskoj listi potvrda je rezultata i zalaganje naših profesora i istraživača koji su kvalitetom svojih radova doprineli da se pozicija na ovoj prestižnoj listi popravi u odnosu na prošlu godinu. Svakako ovom uspehu doprinela je i briga i veće ulaganje države u razvoj univerzitetske i naučne infrastrukture koje su značajan preduslov za uspešan rad profesora i naučnika“, prenosi Ministarstvo prosvete izjavu Đukić Dejanović u saopštenju.

Ministarka je istakla da je ponosna na Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Novom Sadu, kao i na sve članove akademske zajednice i dodala da će Ministarstvo prosvete, kao i do sada, intenzivno raditi na razvoju sistema visokog obrazovanja i unapređivanju kvaliteta i uslova za rad i istraživanja na univerzitetima.

„Zbog toga verujem da će u narednim godinama univerziteti u Beogradu i Novom Sadu dodatno popraviti svoju poziciju, kao i da će i ostali naši univerziteti uskoro naći svoje mesto na Šangajskoj listi.“

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta, a kriterijumi su: alumni dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi se od 2003. godine kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koje obavlja ShanghaiRanking Consultancy.

Na rang-listi ARWU Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari