Đukić Dejanović: Od suštinskog značaja da roditelji budu informisani o prednostima HPV imunizacije 1Foto: Ministarstvo prosvete

Bolja informisanost roditelja o značaju imunizacije dece protiv oboljenja izazvanih HPV virusom jedan je od načina na koji se može smanjiti veliki broj žena koje se oboljevaju od raka grlića materice, izjavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, povodom Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice.

„Imajući u vidu da je ovo jedino maligno oboljenje za koje znamo uzrok, a to je infekcija HPV-om, i koja može da se u skoro 90 odsto slučajeva spreči imunizacijom, u sve osnovne škole u Srbiji dostavljen je informativni liflet o značaju imunizacije protiv HPV koji je namenjen roditeljima i staraocima učenika sedmih razreda. Informacije sadržane u lifletu daju odgovore na ključna pitanja roditelja u vezi sa HPV imunizacijom i načinima da se ona obavi“, rekla je ministarka.

Đukić Dejanović je podsetila da su Ministarstvo prosvete i škole deo nacionalne kampanje „HPVne“ u okviru koje je u prethodnom periodu, u saradnji sa udruženjem „Roditelj“ i domovima zdravlja širom Srbije, organizovano više desetina tribina sa roditeljima u školama.

„Ova praksa će se u budućnosti nastaviti, jer od suštinskog je značaja da roditelji od stručnjaka – lekara, pedijatara, imunologa, dobiju odgovore na sva pitanja koja imaju“, poručila je Đukić Dejanović i dodala da roditelji koji su zainteresovani, mogu se obratiti školi, koja će uz podršku nadležne školske uprave i udruženja „Roditelj“ organizovati tribinu.

Vakcina protiv HPV dostupna je u Srbiji od juna 2022. godine za sve devojčice i dečake uzrasta od devet do 19 godina iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Poseban fokus za HPV imunizaciju su deca sedmih razreda, jer se u tom periodu obavljaju sistematski pregledi na kojima se pored obaveznih vakcina može primiti i vakcina protiv HPV.

Ministarstvo prosvete putem nacionalne kampanje „HPVne“ daje doprinos i podršku promotivnim i informativnim aktivnostima i dijalogu između različitih aktera da bi se razumela poruka da je uz HPV vakcinaciju, redovne preventivne preglede i promociju zdravih životnih stilova među adolescentima, ovu malignu bolest moguće sprečiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari