Dmitrović: Mere populacione politike zavise od budžeta koji će ih podržati na nekoliko decenija 1Foto: Pixabay/ Pexels

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović izjavio je danas da će mere populacione politike zavisiti od budžetskog okvira koji će te mere moći da podrži dugoročno, ne za godinu ili dve, već kako je rekao, za budućih nekoliko decenija.

On je, nakon radnog sastanka s gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, rekao da će se među tim merama naći i one koje se odnose na stimulaciju rađanja, ali i mere koje se odnose na bolje uslove života onih porodica koje se odluče za drugo i treće dete.

Ocenio je da demografija nije političko pitanje, „posebno ne dnevnopolitičko, niti tema za strančarenje“ i dodao da je to pitanje „svetlosnu godinu izvan dnevne politike i stranačke borbe“.

„Ako neko misli da bi politička promena, promena režima ili velika izdvajanja novca poboljšala nešto na tom polju, onda neka pogleda Švedsku, Norvešku, Dansku, Finsku. Te zemlje su uređene u političkom i finansijskom smislu, prosečna zarada je 4.000 evra, ali je stopa rodnosti, ipak, 1,6“, kazao je on.

Naveo je da je demografski problem pitanje vrednosnog sistema, a da dete u Srbiji više nije na prvom mestu na „skali vrednosti“, ali je dodao da je to i u Evropi.

Dmitrović je kazao da je Srbija u poslednjih 20 godina izgubila 700.000 stanovnika, a da prvi put u poslednjih 56 godina ima manje od sedam miliona stanovnika i da je te brojeve dodatno pogoršala i pandemija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari