Dmitrović: Pored materijalnih davanja, mora se povesti računa i o negovanju kulta porodice 1Foto: www.mc.rs

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović izjavio je danas, tokom posete Zrenjaninu, da iskustva i kod nas i u Evropi pokazuju da se problem demografije ne može rešiti samo finansijskim izdvajanjima.

„Da je to tako, bogate zemlje imale bi znatno veću stopu rodnosti, a nijedna nema ni 2,1, što je nivo proste reprodukcije. Kod nas je ona 1,5“, rekao je Dmitrović, piše u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Zato se, prema njegovim rečima, pored materijalnih davanja, mora povesti računa i o negovanju kulta porodice u najpozitivnijem smislu te reči.

Dmitrović je, posle sastanka sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom i Radošem Pejovićem, pomoćnikom Pokrajinskog sekretara za populacionu politiku AP Vojvodine, rekao da se žena, zahvaljujući civilizacijskim dostignućima izborila za pravo da presudno odlučuje koliko će dece imati.

„Zato ženu moramo da pitamo koji su to uslovi koji bi je opredelili da rodi više od jedno ili dvoje dece. Ukolko donese takvu odluku, ne sme da trpi šikaniranja na poslu“, rekao je Dmitrović.

Dmitrović je obišao radove na izgradnji Parka porodice u Perlezu, mesta u kom će 12. avgusta biti održani Dani porodice, jedinstvena manifestacija namenjena promociji porodičnih vrednosti i odrastanju dece u zdravom okruženju.

Mere populacione politike koje se odnose na finansijska izdvajanja iz budžeta grada, po rečima gradonačelnika Zrenjanina, nisu male, ali uporedo s tim, ova lokalna samouprava radi i na promociji porodice, a Park u Perlezu je najbolji primer.

U Zrenjaninu, istakao je, nema liste čekanja za vrtiće. Za prvorođeno dete kao roditeljski dodatak iz lokalnog budžeta izdvaja se 50.000 dinara, a za drugo dete 35.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.