Do 15. septembra konkurs za Godišnju medijsku nagradu poverenika za zaštitu ravnopravnosti 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Institucija poverenika za zaštitu ravnopravnosti saopštila je danas da godišnji konkurs za najbolje medijske tekstove i priloge na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti traje do 15. septembra.

Kako se navodi u saopštenju, cilj konkursa je medijski promovisanje vrednosti poput tolerancije, ravnopravnosti, suzbijanje predrasuda i stereotipa prema manjinskim, marginalizovanim i ugroženim grupama kao i „podizanje vidljivosti institucije poverenika“.

Pravo učešća na konkursu imaju novinari i novinarke štampanih i elektronskih medija, lokalnih i nacionalnih medija registrovanih u Srbiji koji su objavili tekstove/priloge na temu konkursa od 15. septembra prošle godine zaključno sa 15. septembrom ove.

„Iz iste medijske kuće može da učestvuje više novinara i novinarki, ali samo sa po jednim prilogom/tekstom. Novinari i novinarke koji su nagrađivani prethodne dve godine ne mogu konkurisati za nagrade u 2022. godini“, stoji u saopštenju.

Navodi se da su kriterijumi na osnovu kojih će tekstovi/prilozi biti ocenjivani, prepoznavanje fenomena diskriminacije, doprinos smanjivanju stereotipa i predrasuda, afirmativno izveštavanje, promovisanje ravnopravnosti i upotreba rodno osetljivog jezika.

Nagrade će biti dodeljene u kategorijama radijski ili TV prilog (do tri minuta) ili reportaža (do 30 minuta), tekst iz dnevne ili nedeljne štampe/novina i video ili tekstualne forme na onlajn medijima/portalima.

Zainteresovani mogu slati tekstove i priloge na [email protected] a prijava treba da sadrži link sa emitovanim prilogom za radio i televiziju, odnosno link ili objavljen tekst u PDF formatu za štampane i internet medije, kao i kraću biografiju sa kontaktima autora/autorke.

Stručni žiri čine prethodni dobitnici i dobitnice prvih nagrada u sve tri kategorije, i predstavnice poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji.

Najbolji medijski prilozi i imena autora i autorki biće proglašeni na konferenciji 16. novembra, povodom Međunarodnog dana tolerancije, a potom će biti objavljeni na sajtu i fejsbuk stranici poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Misije OEBS-a u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari