Savet ministara za poljoprivredu Evropske unije juče je u Luksemburgu odobrio pokretanje postupka za davanje Crnoj Gori statusa kandidata za članstvo, rekli su agenciji Beta izvori sa zasedanja.

Sledeći korak je, kako je rečeno, da u ponedeljak šefovi diplomatija EU, takođe na zasedanju u luksemburškoj prestonici, nalože Evropskoj komisiji da izradi „mišljenje“ o tome da li je molba Podgorice za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU utemeljena na nužnom napretku u reformama i rezultatima u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministri za poljoprivredu EU, u svojstvu Saveta ministara Unije, juče su po automatskom postupku dali „zeleno svetlo“ za proceduru koja može trajati između godinu i godinu i po dana. Toliko je potrebno da Evropska komisija dobije odgovore od vlasti u Podgorici na upitnike o tome šta je sve ostvareno u reformama koje otvaraju vrata pregovorima o članstvu u EU.

Potpredsednica crnogorske vlade Gordana Đurovićizjavila je da Podgorica, posle odobrenja postupka izrade „mišljenja“ Komisije, očekuje upitnik od 4.000 pitanja koji bi nadležni u Briselu Crnoj Gori dostavili do juna.

Na zasedanju Komiteta stalnih predstavnika, ambasadora zemalja EU, 7. aprila ocenjeno je da su crnogorske vlasti u dobroj meri sprovele Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a pre svega trgovinski deo tog sporazuma. Takođe je ocenjeno da je Crna Gora ostvarila i značajan napredak u evropskim reformama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari