Do kraja godine tužba zbog osiromašenog uranijuma 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Međunarodni pravni tim će do kraja godine podneti prvu tužbu za naknadu štete građanima Srbije koji su bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma korišćenog u NATO bombardovanju, a nakon toga su oboleli od kancera.

To je najavio advokat i šef tima Srđan Aleksić na međunarodnom simpozijumu „Posledice bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999. godine“, održanom danas u Nišu, prenosi Danas.

Aleksić je precizirao da će pravni tim najpre predložiti državama članicama NATO koje su bombardovale SRJ, a koje će biti predmet tužbi, da se sudski poravnaju sa oštećenim građanima Srbije kroz isplatu naknade štete i plaćanje kvalitetnog lečenja u Srbiji i inostranstvu.

Pošto je sudska praksa različita, tužbe će se, u zavisnosti od slučaja, podnositi sudovima 19 država članica NATO ili domaćim sudovima, a pravni tim će, ukoliko tako proceni, lobirati i da se formira međunarodni ad hok sud za rešavanje ovog pitanja.

Aleksić je naveo da već imamo nepobitne dokaze da je u Srbiji, a posebno na jugu, zbog korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom došlo do povećanog oboljevanja i umiranja od raka i da je životna sredina teško zagađena.

Nalaz četvrte italijanske parlamentarne komisije, kao i sudska praksa u toj zemlji, predstavljaju za nas „vetar u leđa“, pošto u Italiji već godinama učesnici međunarodnih vojnih misija mogu dobiti naknadu od 200.000 do 500.000 evra ukoliko su boravili na području bombardovanom osiromašenim uranijumom, a potom teško oboleli, kaže Aleksić.

Vojni pilot i šef odeljenja za odbranu Vojne opservatorije italijanske vojske Domeniko Leđero rekao je da je do sada pred italijanskim sudovima doneto više od 80 presuda u kojima se nalaže Ministarstvu odbrane da isplati naknadu štete teško obolelim vojnicima koji su bili na Kosovu i drugim teritorijama izloženim dejstvu osiromašenog uranijuma, ili njihovim porodicama, ukoliko su vojnici preminuli.

On je potvrdio da je italijanska parlamentarna komisija utvrdila „nepobitne činjenice“ o štetnim posledicama osiromašenog uranijuma na zdravlje građana Italije koji su mu bili izloženi, kao i umešanost vojnog i političkog vrha u sakrivanju te vrste informacija.

Komisija je Evropskom parlamentu dostavila svoje nalaze, kao i nacrt zakona koji tretira naknadu štete osobama koje su teško obolele nakon izlaganja osiromašenom uranijumu, te pomoć stanovništvu koji boravi na kontaminiranim područijima, kazao je Leđero.

On je danas našem pravnom timu uručio svu dokumentaciju i druge dokaze koje poseduje o ovoj temi.

Na skupu je prikazana i video prezentacija, koju je snimio američki Pentagon, koja je 1994. godine dostavljena svim članicama NATO, u kojoj su saopštene ozbiljne štetne posledice osiromašenog uranijuma na zdravlje izloženih vojnika, kao i preporuke kako da se takvi efekti smanje.

Na dvodnevnom skupu u Nišu govoriće tridesetak učesnika iz Italije, Nemačke, Rusije, Švajcarske, Kipra, Kine i Srbije, i oni će predstaviti naučne radove, kao i dokaze specijalnih komisija svojih zemalja o štetnosti municije sa osiromašenim uranijumom u izloženim zonama, od Iraka i Avganistana, do BiH i SRJ.

Organizatori su naveli da skupu prisustvuju i pojedi članovi Komsije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije i na životnu sredinu, koju je nedavno osnovala Skupština Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.