"Dobra osnova za osuđujuću presudu": Tužilaštvo pronašlo i trećeg svedoka okrivljenog u predmetu Belivuk 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Tužilaštvo za organizovani kriminal značajno je ojačalo svoju poziciju pred početak sudskog postupka u predmetu Belivuk, potpisujući sporazum sa Srđanom Lalićem jednim od članova grupe okrivljenih za učešće u sedam ubistava.

Prema pisanjima više medija, Lalić je sa tužilaštvom sklopio sporazum o svedočenju okrivljenog, po kojem je dobio kaznu od 18 godina zatvora.

Advokat Vladimir Vučinić, koji je nekada bio predsednik Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, objašnjava da se ova vrsta sporazuma sklapa između tužilaštva i okrivljenog, ali da oni stupaju na snagu tek kada na njih potpis stavi predsednik postupajućeg sudskog veća.

– Sporazumom se okrivljeni obavezuje da će svedočiti u toku sudskog postupka. Istim sporazumom se određuje i visina kazne, ali važno je znati da sporazum može da bude opozvan ukoliko se ustanovi da okrivljeni tokom svedočenja nije govorio istinu. U tom slučaju se sporazum raskida, a svedok okrivljeni se tretira kao i svaki drugi okrivljeni, navodi Vučinić.

Ovakav ishod mogao je da se nasluti kada je u junu, tokom pripremnog ročišta jedini Lalić od svih okrivljenih izjavio da priznaje krivicu. On se prema prvoj optužnici protiv grupe tereti za učešće u pet teških ubistava, nedozvoljeno držanje oružja i otmicu. Druga optužnica koja je nedavno stupila na snagu, tereti ga za još dva ubistva.

Imajući u vidu da se radi o fakultetski obrazovanom IT inženjeru, mediji su isprva spekulisali da je Lalić učestvovao u nabavci kriptovanih Skaj telefona, međutim fotografije sa tih istih telefona su otkrile da je bio mnogo dublje umešan u zločne grupe. Na jednoj od objavljenih fotografija vidi se Lalić kako sa Belivukom pozira iznad beživotnog tela.

Lalić će biti treći svedok okrivljeni nakon što su isti aranžman sa tužilaštvom već sklopili Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević. Njihovo svedočenje će uz materijal sa Skaj aplikacije, koji je tužilatšvu dostavljen iz Francuske, biti glavni adut tužilaštva u sudskom postupku protiv grupe Veljka Belivuka.

Advokat Borivoje Borović naglašava za Danas da potpisivanje sporazuma predstavlja vrlo dobru osnovu za osuđujuću presudu.

– Uz druge materijalne dokaze njegovo svedočenje će svakako dati dodatnu težinu argumentima tužilaštva, ističe Borović.

Prvom optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal obuhvaćeno je ukupno 30 osoba. Kao organizatori kriminalne grupe terete se Veljko Belivuk i Marko Miljković, a optužbe uključuju pet teških ubistava, trgovinu narkoticima, držanje oružja, silovanje i otmicu. Druga optužnica tereti dvanest članova grupe za još dva ubistva.

Belivukova grupa uhapšena je u februaru prošle godine, a tek nedavno je počelo pripremno ročište koje je uvod u glavni pretres. Osim što se na podizanje optužnice čekalo skoro pola godine, razlog zbog kojeg još nije počeo glavni pretres je u činjenici da je sudija kojoj je najpre dodeljen predmet otišla na bolovanje. Nakon promene postupajućeg veća nekoliko pripremnih ročišta je odloženo, prvo zbog zahteva za izuzećem veća i postupajućeg zamenika tužioca, a zatim i zbog hapšenja advokata Dejana Lazarevića koji je zastupao Belivuka i Miljkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari