Dobrašinović: Prvi septembar je za roditelje kao sudnji dan 1UDZBENICI

Novoosnovani politički pokret Uspravna Srbija pokrenuo je potpisivanje peticije kojom se od Vlade Srbije traži da, počev od naredne školske godine, obezbedi besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Peticijom se takođe zahteva da država obezbedi i novčanu pomoć za roditelje u iznosu od 20.000 dinara po detetu školskog uzrasta koje bi se isplaćivalo godišnje dok dete ne završi srednju školu.

Dragan Dobrašinović, predsednik pokreta Uspravna Srbija ističe se demografska politika u Srbiji uglavnom svodi na populizam i da bi ova mera predstavljala konkretnu pomoć porodicama sa decom.

– Za većinu roditelja u zemlji, 1. septembar predstavlja sudnji dan. Deci treba kupiti knjige, što iznosi više od 15.000 dinara, a da ne govorim o odeći i obući. ističe Dobrašinović.

U obrazloženju peticije ističe se da su svi demografski trendovi u zemlji negativni i da se prosečna starost stanovništva Srbije sa 39,4 godine (2000. godine), povećala na 43,4 (2020.godine). Takođe, broj živorođene dece 2000. je iznosio 73.764, a 2020. godine 61.692.

Kako se ističe u peticiji, umesto politike demografskog patriotizma, vlast u kontinuitetu vodi politiku predizbornog populizma. Dobrašinović insistira da se njihov predlog razlikuje od prakse “bacanja novca iz helikoptera” koju vlast praktikuje od početka pandemije.

– Prema našem predlogu, novac bi bio jasno usmeren kao roditeljima školske dece kao ciljnoj grupi. To bi predstavljalo investiciju u budućnost, koja bi dovela do stvaranja nove vrednosti. Ukoliko želimo da preokrenemo negativne demografske trendove onda moraju konkretne mere da se donesu, navodi Dobrašinović.

On ističe da za državu ovakva mera ne bi predstavljala preveliki rashod.

– Prema našim proračunima, ova mera bi koštala oko 200 miliona evra godišnje. Jednokratna pomoć penzionerima koštaće državu oko 250 miliona evra. Da ne govorim da za prenos Premijer lige država plaća 100 miliona evra godišnje, ili da kroz korupciju država ostane bez najmanje milijardu evra godišnje, navodi Dobrašinović.

Politički pokret Uspravna Srbija, nedavno je osnovan kao umereno konzervativna organizacija desnog centra koje, kako se ističe na njihovom sajtu, teži društvu ekonomskog blagostanja i pravde zasnovanom na građanskim i političkim slobodama, punom suverenitetu Republike Srbije i zaštiti interesa srpskog naroda unutar i van državnih granica. Peticija se može potpisati na internet stranici njihovog udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari