Dodeljene stipendije pobednicama programa „Za žene u nauci“ 1Izvor: Ministarstvo prosvete

Snežana Papović, Marija Ivanov i Tijana Šušteršič, dobitnice su nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“, koji se realizuje u okviru programa Loreal UNESKO.

Stipendije u vrednosti od po 5.000 evra namenjene su realizaciji njihovih značajnih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.

Ministar prosvete i nauke Branko Ružić uručio je danas povelje dobitnicama koje su nagrađene za izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima hemijskih, bioloških i inženjerskih nauka.

„Istraživanje, inovacije i rad su osnov napretka države i uveren sam da će vaša vizija i naučna dostignuća doprineti napretku naše nauke i društva. Broj od 58 prijavljenih kandidatkinja, od kojih je 23 na doktorskim studijama, a su 35 doktori nauka, ukazuje da Srbija ima izuzetan naučni potencijal. To nas ohrabruje, ali i obavezuje, da i u budućnosti  pružamo podršku našim izuzetnim mladim naučnicama i da nastavimo ulaganja u nauku, ali i da podstičemo talentovane i nauci posvećene žene kako bi unapredile svoj naučnoistraživački rad i nastavile da se bave naukom – rekao je Ružić.

On je istakao da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izuzetno  ponosno na činjenicu da u Srbiji, žene istraživači čine oko 52 odsto populacije istraživača, što je više od evropskog proseka.

Od pokretanja programa 2010. godine do danas, na konkursu za nacionalne stipendije učestvovalo je više od 600 mladih naučnica, a najboljima su do sada dodeljene 32 stipendije, u ukupnom iznosu od gotovo 20 miliona dinara.

Konkurs za prijavu za naredni ciklus programa nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ biće otvoren 1. januara 2022. godine.

Konkurs je namenjen mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina starosti, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka.

Svake godine dodeljuju se po tri stipendije, svaka u iznosu od po 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Detaljne informacije o programu i proceduri konkurisanja za stipendije moguće je naći na internet stranici www.zeneunauci.co.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari