Dodik najavio smenjivanje Ćamila Durakovića 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Skupština opštine Srebrenica će nakon letnje pauze staviti na dnevni red smenjivanje predsednika Skupštine Ćamila Durakovića, rekao je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Stavićemo smenu Durakovića na dnevni red zbog progona novinara. U tom pogledu postoji konsenzus svih političkih stranaka iz Srpske“, rekao je Dodik danas na konfereniciji za novinare uoči posebne sednice parlamenta Srpske, prenosi RTRS.

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković podneo je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a Branimira Ðuričića zbog njegovog stava objavljenog na Tviteru kojim negira da je u Srebrenici počinjen genocid.

To je, kako su javili mediji u BiH, prva prijava po izmenjenom krivičnom zakonu BiH, kojim se negiranje zločina krivično kažnjava.

Usvajanje tzv. Inckovog (Valentin) zakona zaoštrilo je politčku krizu u BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku, na sednici koja je bila zatvorena za javnost, Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Uvojene su i izmene Krivičnog zakonika RS, kao i zaključak koji su u ponedeljak prihvatile sve parlamentarne stranke u RS, prenosi RTRS i navodi da su ove odluke donete jednoglasno.

Prema Zakonu o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, odluka visokog predstavnika se neće primenjivati u RS, niti će institucije Srpske sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primene odluke visokog predstavnika.

Izmenama Krivičnog zakonika RS prvi put se uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Dodik najavio smenjivanje Ćamila Durakovića”

  1. Šta god ko mislio o Dodiku ali odgovor na poludelu i pobesnelu hajku na Srbe , mora se dati.

  2. Bice zanimljivo. Hag kaze genocid, nezavisna komisija gnusni zlocin. Samovoljno, sadisticko, neljudsko, bahato, vojnicki gledano potpuno nepotrebno streljanje vezanih ljudi ce nas jos dugo, dugo opterecivati.

  3. Jeste najavio ali posle burni reakcija opozicije. Mada toj lopuzi niko nevjeruje osim njegovi poltrona i Vucica.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.