U toku naredne nedelje biće potpisan sporazum Atine sa međunarodnim kreditorima, obećao je grčki ministar finansija Janis Varufakis. Vladi u Atini ponestaje novca, a do 5. juna trebalo bi da isplati Međunarodnom monetarnom fondu 1,5 milijardi evra.


Varufakis je, u izjavi za TV Star, kazao da je dogovor sa kireditorima „veoma blizu“ i odbacio navode da bi zemlja mogla napustiti evrozonu. „Druga valuta nije na našem radaru“, poručio je grčki ministar. Vlada Grčke je prošle nedelje ispraznila svoje rezerve u MMF-u kako bi isplatila 750 miliona evra duga na ime kamate na postojeće kredite.

Optimistične prognoze izneo je i grčki premijer Aleksis Cipras tokom sastanka sa grupom poslovnih lidera kada je rekao da je vlada spremna na kompromis sa Briselom i MMF-om u cilju stabilizacije finansijske situacije u zemlji, prenosi Gardijan. Kako je rekao Cipras, Grčka čini sve napore da se postigne sporazum sa kreditorima, te da je dogovor veoma blizu.

U međuvremenu, Evropska komisija demantovala je informaciju koja se pojavila u grčkim medijima prema kojoj je predsednik EK Žan-Klod Junker predložio „kompromisno rešenje“ Grčkoj u pregovorima o nastavku pružanja finansijske pomoći. „Ne mogu da potvrdim medijske navode o predlogu Žan-Kloda Junkera Grčkoj“, napisala je na Tviteru portparolka EK Anika Brajthard. Pregovori o nastavku pružanja finansijske pomoći Grčkoj, koja bi Atini donela 7,2 milijarde evra, biće nastavljeni tokom ovog meseca. Prema najnovijim informacijama, grčki političari se nadaju da će dogovor biti postignut do kraja maja. Grčka će biti ključna tema na samitu Istočno partnerstvo koje počinje sutra u Rigi a kojem će prisustvovati grčki premijer Cipras.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari