Dojčinović: Matematički, svakom petom članu redakcije KRIK-a je obijen stan 1Urednik KRIK-a: Stevan Dojčinović Foto: Medija centar

Glavni i odgovorni urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović izjavio je danas da je „neverovatna slučajnost“ da treći put dolazi do obijanja stana nekom članu redakcije tog medija, koja broji 15 ljudi i dodao da to matematički znači da je stan obijen svakom petom članu redakcije.

Menadžerki društvenih mreža u KRIK-u Andjeli Mitrović u četvrtak je obijen stan, i to je treći slučaj da su članovima portala KRIK obijeni stanovi – prethodno se to desilo novinarkama Dragani Pećo i Milici Vojinović i policija nije rešila nijedan od slučajeva.

Dojčinović je za agenciju Beta rekao da je cela stvar „malo čudna“ i da ne isključuje opciju da pljačke u nekim od tih slučajeva imaju veze s poslom redakcije, jer su u prva dva slučaja u pitanju bile novinarke koje su se baš bavile istraživačkim novinarstvom i pisale „neke nezgodne priče“.

„Neverovatno mi je da policija koja tvrdi da su to najobične pljačke, nije sposobna da to reši“, rekao je Dojčinović.

Dojčinović je kazao da ne razume kako nijedan slučaj nije rešen, jer je reč o pljačkama a ne „vrhunskom kriminalu ili nekoj zaveri“ i dodao da „valjda postoji veći interes da se neki od tih slučajeva reši“.

Na pitanje kako bi ocenio položaj novinara u Srbiji, Dojčinović je rekao da za sada nema brutalnih prebijanja i hapšenja novinara, ali da vlast koristi različite institucije da vrši pritisak na rad.

Kao primer on je naveo praćenje novinara, jer iz toga, kako je kazao, proizilazi „brdo problema – koriste se tabloidi da se vlast obračuna sa novinarima koji su nezavisni“.

„Kad Informer objavi slike ko s kim sedi na kafi, većina tih stvari je najverovatnije iz BIA-e. (…) Za neke stvari znamo sigurno da su procurele iz BIA-e. Institucije sistema koriste se u miksu sa tabloidima i nekim javnim omalovažavanjem novinarstva od strane političara, a ta ‘tri miksa’ koriste se u pritiskanju novinara“, naglasio je Dojčinović.

Ocenio je da je takva vrsta zlostavljanja „mnogo blaža od prebijanja“, ali da svi ti pritisci u jednom trenutku postanu problem, „jer se svaki novinar lakše ili teže nosi s tim“.

„Niko ne može na duge staze toliko da izdrži, jer ne možeš 20 godina da živiš pod konstantnim pritiskom, u nekom trenutku ćeš morati da pukneš – to je strategija naše vlasti“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, pritisci nisu „dovoljno brutalni“ da bi reagovao neko iz Evropske unije, ali to je neka vrsta pritiska koja je „dovoljno dozirana“ da ne pravi problem vlasti, a da novinari budu maltretirani „na duge staze“.

Ipak, istakao je da je „optimističan“ da će slučaj obijanja stana Andjele Mitrović biti rešen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari