Dok Đetinja "bučno" smrdi 1Foto: Nenad Kovačević

Malo koji grad ima reku i na njoj kupalište u samom centru grada kao što to ima Užice. Ali, Užičani se prema svojoj reci ponašaju kao da je tuđa.

Zbog toga, reka Đetinja, umesto da „tiho šumi“, kao u pesmi koja se peva u boemskim i lokalpatriotskim prigodama, njene vode već dugo i „bučno“ smrde.

Užička reka je, već duže godina, ružna i smrdljiva. Postala je kolektor fekalija i ostalih otpadnih voda. Na njenoj površini cvetaju alge. Ako je zagađenje vazduha usud grada, posebno zimi, zbog njegovog specifičnog položaja i odsustva prirodne ventilacije, Užičani su mogli da spreče zagađenje reke.

Mogli su da je sačuvaju. Ona je tu, „šumi“ ispod njihovih prozora i balkona, nadomak dvorišta, kafana i sportskih i dečjih igrališta, kancelarija gradskih i partijskih funkcionera. Kako su se prema njoj odnosili dokazuje sama reka – umesto da ih osvežava i napaja, tera ih da zatvaraju i noseve i prozore.

Nekada čista, ali i hladna reka čije se kupalište u centru grada nazivalo „užičko more“ i na kome su generacije provodile leto i stvarale divne uspomene postala je kanalizacioni potok. U nju se, uzvodno iz Volujačkog potoka i naselja Turica, ulivaju fekalne i druge otpadne vode, pošto taj deo grada nema u potpunosti izgrađen kanalizacioni sistem. Zagađenje je još intenzivnije nizvodno, dalje od plaže i rečnih ustava, prema Sevojnu i Požegi, pošto se kroz velike otvore, duž njenog korita kroz centar grada, ispuštaju kanalizacione vode.

Iako su, godinama, i uvek pred izbore, partijski kadrovi obećavali da će zaštiti Đetinju, ta obećanja nisu ispunjavali, pa ni ono o „tehnološkom poduhvatu“ koje će „grejati“ rečnu vodu, kako bi kupačima u njoj bilo prijatnije. Na problem zagađenja ukazivala su pojedina udruženja građana, ali to je bilo sporadično i bez efekata.

Priliku da u potpunosti spreči zagađenje Đetinje, ali i da reši problem svih otpadnih voda u gradu, bivša lokalna vlast je propustila 2015. godine. Tada je država izdvojila 15,2 miliona evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u užičkom selu Gorjani.

Međutim, zbog neodgovornosti tadašnje lokalne vlasti, nepoštovanja rokova i odsustva poželje komunikacije sa meštanima, koji su se protivili gradnji, novac je preusmeren u sličan projekat u Vranju. I, niko za to nije odgovarao. Sada, u planu je da se gradi veće, skuplje i regionalno postrojenje kod Požege, koje će prečišćavati i užičke otpadne vode.

Kako sada stvari stoje, Đetinja će morati da sačeka neka bolja vremena, više novca u gradskom budžetu i novčanu milostinju centralne vlasti. Pre neki dan ogorčeni građani su, sa protesta koji su organizovali udruženja Sloga i Užička odbrambena liga (UOL), koja je i ranije organizovala slične skupove, zahtevali od lokalne vlasti da hitno zaštiti reku.

Sa predstavnicima tih udruženja je razgovarala gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, koja tu dužnost obavlja od avgusta prošle godine. Ona je saopštila da je svesna problema koji nije rešen decenijama, ali da je u ovom trenutku prioritet lokalne vlasti zdravlje građana, odnosno kako je objasnila, rešavanje problema aerogađenja. Kao da čista reka nije u interesu javnog zdravlja.

– Rešavanje problema kanalizacije i uređenje gradske plaže na Đetinji jesu izuzetno važni svima nama i preduzet je čitav niz aktivnosti, ali moramo najpre da rešimo naš gorući problem, a to je aerozagađenje – poručila je gradonačelnica i istakla da pod tim podrazumeva izgradnju obilaznice oko Užica i nove kotlarnice na gas, što je, pre neki dan u Užicu, najavio i šef države i naprednjaka.

Dodajući da se, uporedo sa tim, izrađuju planovi i projekti za izgradnju nedostajućih delova kanalizacione mreže i uređenje plaže, poručila je da je „zagađenje Đetinje višedecenijski problem i da se ne može rešiti preko noći, ali da je lokalna samouprava „spremna da razmotri sve mogućnosti“.

Gradonačelnica je, dan nakon protesta, pozvala na razgovor organizatore tog skupa i, postupajući po njihovim zahtevima, informisala ih o obavljenim radovima na izgradnji kolektora i kanalizacione mreže u naselju Turica, daljim planovima i potrebi da se utvrdi tačan broj domaćinstava u blizini Volujačkog potoka, koji je jedan od zagađivača reke.

Takođe, obavestila ih je o trenutnim statusu projekta izgradnje kanalizacije na Beloj Zemlji, naselju iznad grada, koje takođe nema u potpunosti izgrađenu kanalizacionu mrežu. Predočeni su im i planovi o izgradnji regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požegi i navedeno da „u klisuri Đetinje nema građevinskih radova“. Pored toga, rečeno im je da će JP Srbijavode očistiti deo korita reke.

Međutim, predstavnici UOL i Sloge nisu zadovoljni rezultatima tog sastanka i najavljuju nove vidove građanske borbe za zaštitu reke.

– Sve se svelo na paušalne izjave tipa: radimo projekte, treba da obezbedimo donacije, treba da se gradi regionalno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Požegi, koje će služiti i Užicu – rekao je za Danas Glišo Vidović, predsednik Sindikata Sloga, koji je na nedavnom protestu pročitao zahteve, i najavio da će se „kroz građanski aktivizam nastaviti borba za reku Đetinju“.

I Dejan Krčevinac, odbornik i predsednik UOL, koja je i ranije organizovala proteste sa sličnim zahtevima, takođe je izrazio nezadovoljstvo i za Danas ocenio da, na osnovu onoga što je čuo na sastanku sa gradonačelnicom i njenim saradnicima, problem Đetinje još dugo neće biti rešen.

– Sve je u stilu – biće, uradićemo, imamo projekat, čekamo pare, ali nema rokova do kada će se nešto od toga uraditi. Jedino je dobro to što će se primarni krak kolektora u Turici završiti do kraja ove godine, ali sekundarna mreža neće biti gotova do kraja naredne, a one tamo godine, navodno, rešavaće se problem zagađenja Voljačkog potoka. Za pumpnu stanicu u Turici su raspisali tender, ali ona je trebalo da se završi u junu prošle godine, kako smo to dogovorili sa predstavnicima bivše lokalne vlasti“, kazao je za Danas Krčevinac.

Tužna slika reke

Na površini vode na gradskoj plaži, pa i u dečjem bazenu sa rečnim vodom, tužna slika – pojavila se sluzava i plutajuća belosiva i zelenkasta pokrovica. Njome je pokrivena skoro cela površina reke ispred stare centrale „Pod gradom“, koja je pod zaštitom države, a koju je EPS nedavno rekonstruisao i dogradio, čime je izmenio izgled njene okoline i deo korita reke, pa je protiv nadležnih udruženje Libergaf podnelo krivične prijave, a Ministarstvo građevinarstva i infrstrukture je poništilo građevinsku dozvolu za te radove, koji su već završeni, jer za njih nije pribavljena saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo. Kako se, zbog suše, voda iz jezera Vrutci, koje služi za vodosnabdevanje Užica, već dugo ne ispušta u Đetinju, voda na plaži je ustajala i neugodnog mirisa, zbog čega je kupalište, i ove godine, bez kupača.

Voda treće kategorije

Prema podacima sa sajta užičkog Zavoda za javno zdravlje, koji bi trebalo da kontroliše vodu na plaži jednom u petnaest dana, poslednji put je to uradio 7. jula ove godine i utvrdio da je njen kvalitet treće kategorije, odnosno „da pripada vodotoku umerenog ekološkog statusa“, te da se „može koristiti za kupanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari