Dok je ministarka obećavala rešavanje velikih ekoloških problema Užica, užička reka pobelela od zagađenja otpadnim vodama 1Đetinja juče/Foto: Dragan Despotović

Dok je Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine, prilikom jučerašnje posete Užicu, deklamovala obećanja o finansijskoj podršci države za rešavanje velikih ekoloških problema u tom gradu, reka Đetinja je postajala prljavo-bela od zagađenja otpadnim vodama.

Tokom od centra grada do dvorane Veliki park, koju je ministarka posetila jer je u toj hali, pored koje protiče Đetinja, konvertovana kotlarnica sa mazuta na gas, užička reka je bila prljavo-bela zbog velike količnine kanalizacionih i drugih otpadnih voda koje su u nju juče ispuštene.

„Đetinja izgleda kao čorba od pečuraka“, komentarisali su građani na društvenim mrežama stanje užičke reke koja je, i ranije, zbog zagađenja često menjala boje.

Nada Jovičić, gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine, rekla je za Danas da su u reku, „najverovatnije, ispuštene kanalizacione i druge otpadne vode“ i da je to prijavila republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine.

Dok je ministarka obećavala rešavanje velikih ekoloških problema Užica, užička reka pobelela od zagađenja otpadnim vodama 2
Ispust u Đetinju kod nekadašnje fabrike Froteks/Foto: N. Kovačević

„Odmah sam pozvala inspekciju i očekujem da ćemo za nekoliko dana dobiti zvaničan izveštaj o tome šta je bio uzrok zamućenja reke. Mislim da je u pitanju bila kanalizaciona voda koja je ispuštena u reku“, rekla je za Danas Nada Jovičić i dodala da „nije bilo pomora ribe i ostalog živog sveta u reci“.

Ona je pojasnila da je probem u tome što, u ovo doba godine, kada izostanu obilne kiše, nema dovoljnog priliva vode u korito Đetinje da bi reka mogla da odnese sve otpadne vode koje se u nju ispuštaju.

„Nizak vodostaj, nije samo u reci Đetinji, nego i svim ostalim vodotokovima“, dodala je Jovičić.

Ljiljana Rujević, republička inspektorka za zaštitu životne sredine, kazala je za Danas da su njene kolege bile na licu mesta i da su, za sada, utvrdile da je u pitanju bilo „vizuelno zagađenje i da u reci nije bilo uginuća ribe i uništenja biodiverziteta“.

„Sve smo uradili onako kako zakon nalaže. Ništa nije bilo alarmantno, sem što je reka promenila boju. Sve to što se vidi u reci, ne znači da su to opasne i štetne materije za floru i faunu. To je bilo trenutno zagađenje, a na tom kraku kanalizacije nema industrijskih objekata“, kazala je za Danas inspektorka Rujević i navela da će inspekcija utvrditi šta se tačno dogodilo.

Kako Užice nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, ona je poručila da „sve što što se u užičkim domovima pusti u kanalizaciju, završava u Đetinju“.

Najavljena gradnja postrojenja kod Požege

Užička reka biće izložena zagađenjima sve dok se ne izgradi regionalno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje je, uz podršku EU, planirano da bude u Prijanovićima, kod Požege, a prečišćavalo bi otpadne vode iz tog grada, Užica, Arlja, Kosjerića i i Ivanjice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari