Talibanski pobunjenici iskopali su tunel dug oko 320 metara do glavnog zatvora u Kandaharu, na jugu Avganistana, i oslobodili više od 450 zatvorenika od kojih su većina njihovi saborci, saopštili su juče nadležni. Masovno bekstvo iz zatvora u drugom po veličini gradu u Avganistanu još jedno je podsećanje na slabosti lokalnih vlasti na jugu i pored stalnog priliva stranih trupa, sredstava i stručnjaka, ocenjuje Asošiejted pres. Kandahar je centar međunarodnih napora da se uspostavi stabilna avganistanska vlast u tom bivšem uporištu talibana.


Zatvor Sarposa, u kome je bilo 1.200 zatvorenika, već je bio meta napada talibana 2008. godine. Tada je oslobođeno oko 900 zatvorenika posle čega su uvedene nove sigurnosne mere i procedure. Zvaničnici avganistanskih vlasti i NATO-a često su navodili da je bezbednost zatvora izuzetno unapređena posle napada 2008. Ipak, u noći između nedelje i ponedeljka 475 zatvorenika išunjalo se kroz iskopan tunel koji vodi izvan zatvora i nestalo u gradu, rekao je upravnik zatvora Gulama Dastagir Majar. Većina zatvorenika koji su pobegli su talibani.

Portparol talibana Zabiulah Mudžahid rekao je da su kopali tunel dug 320 metara punih pet meseci izbegavajući glavne puteve i kontrolne punktove. Tunel je konačno završen u nedelju, kada je stigao do ćelija odakle su zatvorenici, od kojih su samo trojica znali za plan, pobegli, kazao je Mudžahid. Prema njegovim rečima, više od 500 zatvorenika je oslobođeno od čega oko 100 talibanskih zapovednika. Ipak, najvažniji talibani koji su zatvoreni nisu se nalazili u Sarposi, oni su zatvoreni na istoku zemlje u zatvoru pored vazduhoplovne baze Bagram i u dobro čuvanom krilu zatvora u Kabulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari