Iako mnogi smatraju da su mašine i alati muški posao, jedna Kladovljanka, zaposlena u brodogradilištu u ovom podunavskom gradu, već 23 godine, zahvaljujući veštini svojih ruku, opovrgava ovu teoriju. Ana Čelenković godinama upravlja mašinama i delovima metala daje upotrebnu vrednost i posao metalostrugara, po mnogima, muški posao, obavlja sa lakoćom i osmehom na licu.


– Posao koji radim zanimljiv je i kreativan, pa zamilite samo to što će svo ovo gvožđe ostati još dugo posle mene i koristiće svima, neki će znati da sam ga ja prerađivala, a neki ne, ali je to lep osećaj da ostavite nešto posle vas – kaže Ana. Kaže da je još kao devojčica, gledajući majstore kako krote gvožđe, maštala da se oproba u metaloglodačkom zanatu. Priseća se takođe da je nekada u radionici bilo njih 17, kao i da su radili, kako sama kaže, kao tim lekara i najlakše i najbrže nalazili rešenja za održavanje kvaliteta, ali i da je na početku svog majstorskog posla kao pripadnica nežnijeg pola na muškom poslu bila meta znatiželjnih pogleda.

– Možda je naša radionica prljava, ali je nama koji radimo u njoj mnogo lepo. Uvek sam pomagala svojim kolegama, iako je bilo i onih koji su bili ljubomorni što jedna žena ovu vrstu posla obavlja brže i bolje od njih. Meni je ovo dokazivanje žene u svetu muškaraca – sa osmehom nam priča Ana, koja je nažalost, jedan od dva metaloglodača u kladovskom kraju.

– Krivo mi je što ovaj zanat odumire, nije nešto posebno plaćen, a dosta je težak. Bilo je dosta onih koje sam ja naučila poslu, neki su me slušali, a neki pametovali i radili kako su hteli, ali su uvek dolazili na moju priču – sa neskrivenim ponosom kaže Ana Čelenković, o kojoj njene kolege imaju reči hvale.

– Sve je pusto kada Ana nije tu, jer ona svojom vedrinom i pesmom čini radionicu posebnim mestom – kažu njene kolege iz kladovskog brodogradilišta, a Ana svojim svakodnevnim poslom metalostrugara dokazuje da tipično muški poslovi skoro i da ne postoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari