Zašto je preispitivanje doktorata Jelene Trivan i dalje na čekanju? 1Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Preispitivanje doktorske disertacije bivše direktorke Službenog glasnika Jelene Trivan i dalje je na čekanju, jer stručna komisija koja treba da se bavi tim poslom još nije formirana.

Punih 15 meseci prošlo je otkako je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu poslao zahtev Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje (NSVO) da imenuje jednog člana u stručnu komisiju, ali Savet to i dalje nije učinio.

Zašto, pitanje je na koje iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje drugi dan zaredom ne odgovaraju Danasu. Nisu odgovorili ni kada smo ih u aprilu isto to pitali.

Podsetimo, zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja protiv bivše direktorke Službenog glasnika, a danas direktorke Telekoma Srpske, podnela je grupa profesora sa nekoliko fakulteta u proleće 2022.

Procedura je pokrenuta na Filološkom fakultetu na kojem je Trivan odbranila doktorsku tezu „Biblioteke i multikulturalnost“ još 2013.

Njena mentorka je Aleksandra Vraneš, bivša dekanka Filološkog fakulteta i danas članica Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Član NSVO profesor Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević za Danas ističe da imenovanje jednog člana u stručnu komisiju nije bilo na dnevnom redu dosadašnjih sednica Saveta i da to nije jedino sa čim se kasni.

Kaže da je generalna sekretarka NSVO dobila zadatak da preko leta pripremi pregled šta nije urađeno jer mnogi univerziteti već dugo vremena čekaju na neke odluke i da je dogovoreno da se to raščisti.

Prema Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova Univerziteta u Beogradu stručna komisija ima ukupno četiri člana.

Dva imenuje nastavno-naučno veće fakulteta, jednog člana bira veće grupacije univerziteta (mora biti zaposlen na drugoj visokoškolskoj ustanovi) i jednog NSVO (uslov je da nije zaposlen u matičnoj ustanovi).

Filološki fakultet je za svoje članove izabrao Snežanu Samardžiju i Stefana Stojanovića, a Univerzitet je predložio Bobana Arsenijevića, profesora na Univerzitetu u Gracu.

Arsenijević je za Danas kazao da još nije dobio zvanično rešenje o imenovanju u stručnu komisiju.

Prema pravilniku, stručna komisija vrši procenu originalnosti uzimajući u obzir rezultate softverske analize, ukoliko oceni da je to potrebno, kao i druge metode i standarde, shodno specifičnosti naučne oblasti.

Rok u kojem stručna komisija dostavlja etičkoj komisiji fakulteta obrazloženo mišljenje je 60 dana i on može u izuzetnim slučajevima biti za još toliko produžen.

Jedan od potpisnika zahteva za utvrđivanje neakademskog ponašanja protiv Jelene Trivan, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Oliver Tošković, za Danas je ranije kazao da postoje ozbiljne indicije da njena doktorska disertacija nije originalno naučno delo.

Tošković je naveo da u disertaciji ima čitavih poglavlja, delova ili pasusa koji su preuzimani iz drugih izvora.

U svom poslednjem oglašavanju ovim povodom Jelena Trivan je ocenila da mediji u vlasništvu United grupe vode orkestriranu kampanju protiv nje i da im je „posebno draga meta“ jer je direktorka Telekoma Srpske, budući da oni „Telekom grupu ne vide kao poslovnog konkurenta, već neprijatelja sa kojim vode rat, ne birajući sredstva“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari