Doktorat Malog pred Etičkim odborom UB 1Foto: Medija centar

Na Univerzitet u Beograd stigle su ukupno četiri žalbe na odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka o doktorskoj disertaciji ministra finansija Siniše Malog, izjavila je za Danas Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Ona je juče te žalbe prosledila Odboru za profesionalnu etiku UB, koji će kao drugostepeni organ odlučivati o njima.

Kako je Danas pisao, žalbe na odluku FON-a podneli su profesor Saobraćajnog fakulteta Dušan Teodorović i grupa od oko 150 zaposlenih na UB; tri profesora Pravnog fakulteta – Miodrag Jovanović, Goran Dajović i Bojan Spaić; Predrag Simonović, profesor Biološkog fakulteta i Aleksej Tarasjev, naučni savetnik Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Prema Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova UB, Etički odbor treba da se izjasni o žalbama u roku od 120 dana. On može da potvrdi odluku FON-a da doktorat Siniše Malog nije plagijat, može da je preinači ili da je poništi i vrati Fakultetu na ponovno odlučivanje.

Pravilnik predviđa da prilikom razmatranja žalbe Odbor može da zatraži i dodatna objašnjenja svih učesnika u postupku i drugih stručnih lica.

Članove Odbora za profesionalnu etiku imenuje Senat na predlog rektora. Odbor ima sedam članova, od kojih su četiri iz reda nastavnika i to po jedan iz svake grupacija nauka, jedan je iz reda istraživača u naučnom zvanju, jedan student i jedan od sekretara fakulteta. Članovi su Vuk Radović, profesor Pravnog fakulteta (predsednik), Dragana Milić, sa Hemijskog fakulteta, Milanka Điporović Momčilović sa Šumarskog, Ivanka Marković sa Medicinskog fakulteta, Mirjana Čomor, sa Instituta za nuklearne nauke Vinča, Vesna Simić sekretar Mašinskog fakulteta i Danilo Potparić, student prorektor UB. Za svakog člana je imenovan zamenik. Odbor odluke donosi većinom glasova ukupnog broja članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari