Nastavno veće i Savet Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, na sednici održanoj juče u Kosovskoj Mitovici, donelo je odluku da neće potpisivati novi ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO), već će angažovati advokata i podneti tužbu zbog neisplaćenih zarada u protekla četiri meseca, ukoliko u narednih nekoliko dana od Fonda ne dobiju odgovor zašto ne primaju plate.

Podsetimo, profesori Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, od kojih njih 175 radi i u Kliničko-bolničkom centru Priština, nisu primili četiri poslednje plate u KBC. Profesori uredno dobijaju prosvetni deo zarade, ali im se medicinski ne isplaćuje, jer je kosovska filijala RFZO tražila od njih da potpišu posebne ugovore sa KBC Priština. Iako su oni to učinili 16. jula, plate nisu dobijali. Odgovor iz RFZO je bio da pored odredbe u ugovoru o podeli radnog vremena zaposlenih između fakulteta i KBC, mora da stoji procenat koliko će tačno vremena u kojoj ustanovi provoditi.

Dekan Medicinskog fakulteta u Prištini Nebojša Mitić kaže za Danas da su nastavnici na jučerašnjoj sednici odlučili da ne potpisuju novi ugovor, smatrajući da je novi zahtev RFZO nezakonit.

– Ugovor koji su profesori već potpisali je validan, a dopuna koja se traži nije zakonita. U tim ugovorima već postoji klauzula o podeli radnog vremena, u skladu sa potrebama fakulteta, odnosno KBC. Ukoliko od RFZO u narednih nekoliko dana ne dobijemo odgovor zašto nam se ne isplaćuju zarade i šta znači zahtev za procentualnu podelu vremena, angažovaćemo advokata i podneti tužbu, pa će odgovor na ova pitanja doneti sud – kaže Mitić. On dodaje da svi zaposleni u KBC Priština primaju plate, sem onih koji rade i na fakultetu.

– KBC je nastavno-naučna baza fakulteta, i tako je kod svih medicinskih fakulteta u Srbiji. Naši profesori i dalje rade i u KBC, iako ne primaju plate i imaju ogromne troškove. Nismo se odlučili na štrajk, jer je to poslednje sredstvo kojem bismo pribegli – ukazuje Mitić.

Profesori nisu pristali na potpisivanje novog ugovora, jer nisu znali na koji način će im zarade biti obračunavane, a od RFZO nisu dobili odgovor. Članovi nastavnog veća ukazivali su da bi im smanjenje zarada, što po njihovom mišljenju proističe iz zahteva da se striktno precizira podela radnog vremena, uvećalo troškove. Prosvetna plata redovnog profesora na Medicinskom fakultetu u Prištini je oko 75.000 dinara, a zdravstveni deo je oko 65.000 dinara Većina profesora su iz Beograda i drugih delova Srbije i putuju na KiM kako bi izvršavali radne obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari