Dolazak na sastanak za sada potvrdili Marinika Tepić i Srđan Jovanović 1

Stranke i koalicije okupljene oko Sporazuma za odgovornu Srbiju sastaće se sutra, u sredu, 23. februara u 17 časova u prostorijama Mreže za društveni dijalog.
Po dogovoru postignutom prilikom potpisivanja, sve strane u Sporazumu obavezale su se na saradnju po osam tačaka koje uključuju: uzajamno poštovanje i dijalog tokom izborne kampanje, obavezu neulaženja u postizborne koalicije sa strankama aktuelnog režima, političku i kulturnu opredeljenost ka Evropi, obavezu poštovanja nezavisnog sudstva i nezavisnosti medija, obavezu obustavljanja štetnih režimskih projekata kojima se ugrožava zdravlje, produbljuje korupcija i narušava kulturni identitet, podršku predsedničkom kandidatu koji uđe u drugi krug, kao i zajedničko i koordinisano planiranje kontrole biračkih mesta, saopštio je Radni tim Sporazuma za odgovornu Srbiju.

U saopštenju za javnost, koji potpisuju Dejan Atanacković, Tamara Tripić i Rade Radovanović, naznačava se da je na predstojećem sastanku, prema postignutom dogovoru, planirano formiranje i momentalni početak rada zajedničkog tela koje će činiti predstavnici izbornih štabova svih stranaka i koalicija potpisnica, zarad efikasnijeg pokrivanja preko 8000 biračkh mesta, uz periodičnu obavezu obaveštavanja javnosti o napredovanju u toj saradnji.

– Inicijatori pozivaju stranke i koalicije na, kao što je već ranije naglašeno, pojačanu odgovornost pred građanima po svih osam tačaka. Istovremeno, inicijatori Sporazuma pozivaju i medije da se uključe u osnaživanje konstruktivnog dijaloga: da ne podstiču nepotrebne i konfliktne diskusije, kao i da svojim objektivnim i nepristrasnim pristupom podstaknu sve potpisnice da sprovode svoje autentične programe javno se pritom zalažući za vrednosti koje su svima okupljenima oko Sporazuma za odgovornu Srbiju zajedničke – piše u saopštenju.

Na sastanku će u ime inicijatora učestvovati Tamara Tripić, Rade Radovanović, Dragoljub Bakić, Dubravka Stojanović, Aleksandar Baucal, Jelka Jovanović i Rodoljub Šabić.

Učešće na sastanku potvrdili su Marinika Tepić ispred Stranke slobode i pravde, i Srđan Jovanović iz Nove stranke.

Nakon sastanka, učesnici sastanka obratiće se medijima i izvestiti javnost o prvim rezultatima implementacije Sporazuma.

Podsetimo, prošle nedelje su lideri takozvane proevropske opozicije potpisali Sporazum za odgovornu Srbiju.

Reč je o Draganu Đilasu, predsedniku SSP, Borisu Tadiću, predsedniku Socijaldemokratske stranke, Nebojši Zelenoviću, predstavniku koalicije „Moramo“, Zoranu Lutovcu, predsedniku Demokratske stranke, Pavlu Grboviću, predsedniku Pokreta slobodnih građana, Zoranu Vuletiću, predsedniku Građanskog demokratskog foruma, Avisu Movsesijanu, predsedniku Nove stranke, a jedina stranka koja se nije odazvala pozivu niti uputila objašnjenje zbog čega izostaje je stranka Vuka Jeremića – Narodna stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari