Domazet: Zaustaviti privatizaciju naučnog instituta Jaroslav Černi 1Foto: S. Obrenić

Bivši ministar nauke Dragan Domazet ocenio je danas da svaka ozbiljna država mora da ima naučne instutute koji imaju zadatak da deluju u javnom interesu i naglasio da se privatizacija Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ mora sprečiti.

„Čiste vode Srbije treba zaštiti od interesa raznih investitora koji imaju druge ciljeve. Zato i treba sprečiti pokušaj investitora da pod svoju kontrolu stave naučnu instituciju koja treba da da deluje isključivo u opštem i javnom interesu, a ne u interesu kapitala“, naveo je Domazet u pisanoj izjavi.

On je istakao da je, dok je bio ministar u vladi Zorana Đinđića, bilo pritisaka direktora nekih naučnih instituta koji su se bavili razvojem i proizvodnjom sorti semena kukuruza, ali da „nije dozvolio takvu privatizaciju“.

Prema njegovim rečima, danas grupa direktora naučnog instituta ‘Jaroslav Černi’ pokušava da ga prodaju radi svog interesa. „Institut treba transformisati, tako da mu se vrati status javne naučne ustanova, što priliči naučnim insitutima takvog značaja kao što je Institut ‘Jaroslav Černi'“, kazao je Domazet.

Kako je naveo, ranijom transformacijom instituta iz javne ustanove u akcionarsko društvo pripremljeni su uslovi za privatizaciju. „Ko će onda da štiti u javnom interes i sa stručnog stanovišta, čiste podzemne vode, snabdevanje gradova čistom vodom, vodotokove, životnu sredinu i prirodne resursa Srbije?“, upitao je Domazet.

Istakao je da, ako neko želi da ima svoj institut, „neka ga osnuje, a neka ostavi na miru ono što je stvoreno da štiti javni, a ne privatni interes“.

„Nadam se da će ipak razum pobediti i da će Vlada Srbije sprečiti ovu privatizaciju, a to može, jer je država vlasnik 92 odsto kapitala instituta“, naveo je Domazet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari