Ministarstvo poljoprivrede Vlade Srbije odobrilo je za 22 seoska gazdinstva u opštini Nova Varoš više od 8,5 miliona dinara na ime podsticaja razvoja seoskog i ruralnog turizma. Nepovratna novčana sredstva od 125 hiljada dinara javnim konkursom dobilo je jedno domaćinstvo, a sredstva u pojedinačnim iznosima od po 400 hiljada dinara 21 gazdinstvo iz Drmanovića, Radoinje, Komarana, Božetića, Vilova, Brda, Vraneša, Draževića, Akmačića, Bukovika i Radijevića.

Na proletos raspisan konkurs Ministarstva poljoprivrede, stigle su 503 prijave iz cele Srbije, a podsticajna sredstva od 100 hiljada do 400 hiljada dinara dobila su ukupno 98 seoskih gazdinstava. Sredstva odobrena od strane resornog Ministarstva „pokriće“ 50 odsto ukupne vrednosti projekta, u čiju realizaciju su seoska gazdinstva u obavezi da ulože još toliko sopstvenih sredstava.

– Petina od ukupno odobrenih projekata podnela su seoska gazdinstva iz Nove Varoši. To dovoljno govori da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo zlatarski kraj kao veliki potencijal u razvoju seoskog i ruralnog turizma u Srbiji – kaže Slobodan Ljubojević, koordinator Područnog centra za ruralni razvoj pri Ministarstvu poljoprivrede.

Odobrena sredstva, prema uslovima konkursa, namenjena su za obnovu tradicionalnih seoskih domaćinstava i njihovo stavljanje u funkciju turizma, kao i za promotivne i edukativne aktivnosti u ruralnom turizmu. Obnova tradicionalnih seoskih gazdinstava podrazumeva izgradnju i renoviranje kupatila, izgradnju sistema centralnog grejanja, adaptaciju postojećih objekata za smeštaj i ishranu, kao i izgradnju kampova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari