Stav SPC o donorstvu bi mogao da utiče na svest građana

U našem društvu vladaju predrasude o donorstvu organa* Na transplantaciju se najkraće čeka u Hrvatskoj i Španiji, dok su sve ostale države daleko ispod
Udruženje transplantiranih Vojvodine “Pan Transplant” već sedam godina posvećeno promociji donorstva

Ostavite komentar


  1. Kad se uzme u obzir koliko je komplikovana procedura transplantacije organa, kako objasnjava sagovornik u tekstu, onda se namece logican zakljucak da je slucaj famozne "zute kuce" izmisljen. Kad je toliko komplikovana procedura transplantacije u zdravstvenoj ustanovi, kako je onda moguce da su organi vadjeni u nekoj privatnoj kuci, bez ikakvih medicinskih uslova?

  2. Humano i ljudski je traziti od gradjana da budu donori i apelovati na njihovu svest. Nehumano i neljudski je kada ni ti ni tvoja porodica niste donori ili samo kazete da jeste a apelujete na druge da to budu. Da bi se stvar isterala na cistac, sve javne licnosti i crkveni velikodostojnici koji neumorno apeluju po pitanju donorstva, trebalo bi da izadju sa javnom listom (crno na belo) ko je zaista buduci donor a ko obmanjuje javnost. Izvestaji o izvrsenom donorstvu i transplatacijama trebali bi da budu javni i transparentni da bi se licnim primerom ostvestilo gradjanstvo. Dakle prvo osvestiti javne licnosti i svestenstvo pa tek onda gradjane koji su toliko puta do sada uvek bivali nasamareni pa su stoga sa razlogom nepoverljivi. Bilo bi prelepo cuti da neki politicar ili politicarka vec sada na primer donira jedan bubreg nekome kome bi to spasilo ili olaksalo zivot i ljudi ce to znati da cene.

  3. Свештеник сам Српске православне цркве. Донор сам од 14.03.2008. године. Картица издата на Војномедицинској академији. Нема дилеме у Цркви, има је код појединаца. Будући век је време савршенства. "Чекам васкрсење мртвих и живот будућег века"

  4. Tuzno,ako SPC,ovakva kakva je treba da utice na nasu svest ili nasi politicari.JA SAM POTPISNIK DONORSKE KARTICE VMA OD 11.O2. 2004.IMAM SVOJU SAVEST.

  5. Stav i odnos države prema nama građanima bi promenio nešto, ali više vole d anas laže SPC i da mi postanemo zainteresovani za tuđe dobro više nego za sopstveno.

  6. @Miladin Milovanovic – Vama najvažnije da se ne sudi otmičarima civila i ostalim učesnicima sa Kosmeta, iz Albanije, Turske ….Evrope, Izraela…koji su se gostili našim organima nego da govorite o problemu donatorstva organa u Srbiji

Ostavite komentar


Doniraj danas

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.