"Dopis Ministarstva - pritisak na zaposlene koji se nisu vakcinisali" 1Foto: Stefana Savić (arhiva)

Nezavisni sindikat opšte bolnice u Zrenjaninu reagovao je povodom dopisa Ministarstva zdravlja zdravstvenim ustanovama, da zaposleni koji nisu vakcinisani moraju posle godišnjeg odmora i povratka na posao da se testiraju o svom trošku.

Oni navode u pismu svom rukovodstvu da „predmetni dopis smatraju vidom pritiska na zaposlene i njihovu diskriminaciju“. Kako ističu u reagovanju, dopis Ministarstva liči na prisilnu vakcinaciju i kažnjavanje, odnosno izlaganje zaposlenih dodatnom trošku. U tom stavu podržava ih krovna sindikalna organizacija Nezavisni sindikat javnih službi Vojvodine, gde kažu da „ima puno nelogičnosti i pravnih neusklađenosti u merama koje se povodom pandemije sprovode“.

– Napominjemo da naša organizacija nije antivakserska, niti su to naši članovi – naprotiv. Ipak, ne možemo i nećemo dozvoliti pritisak, suprotno zakonima, da se članstvo na ovaj način vakciniše. Posebno smo zabrinuti zbog obavezne vakcinacije pacijenata na stacionarnom lečenju jer se ona, po važećem zakonodavstvu, ne može nametnuti građanima. To pravo garantuje nam svima kao građanima Ustav Srbije, podseća predsednik Nezavisnog sindikata javnih službi Vojvodine, Dušan Kokot.

Kako objašnjava, dopis Ministarstva zdravlja za sindikalce je upitan iz razloga što ne zadovoljava čak ni formalne kriterijume.

– Niti je formalan niti punovažan, jer nema potpis odgovornog lica, kao ni pečat Ministarstva zdravlja. Takođe, u dopisu dostavljenom bolnici nije naveden poziv na pravni osnov, odnosno akt ili zakon po kom zaposleni mogu da se vode vezano za uvođenje interne odluke, objašnjava Kokot.

On ističe i da će Nezavisni sindikat opšte bolnice u Zrenjaninu, kao i Nezavisni sindikat javnih službi Vojvodine, pružiti punu pravnu podršku svojim članovima koji budu primorani na navedene testove, a najavljuju i druge zakonske oblike sindikalne borbe.

Za obaveznost postoje pravila

Procedure definisane zakonima Republike Srbije su jasne i ukoliko je namera da se uvede obavezna vakcinacija, postoje meritorna tela i državni organi koji su za to nadležni. Sama ustanova to svakako nije, kaže Dušan Kokot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari