Dopisnici iz Smedereva: Gradska vlast nastavlja sa diskriminacijom novinara 1Foto: Stefana Savić

Dopisnici „Politike“, „Večernjih novosti“, „Blica“, „Informera“, „Bete“ i „Danasa“ iz Smedereva uputili su danas pismo novinarskim udruženjima u kojem navode da gradska vlast Smedereva nastavlja sa ustaljenom praksom diskriminacije novinara i kršenja Zakona o javnom informisanju, pozivanjem samo „odabranih“ medija na konferencije i događaje koje organizuje lokalna samouprava.

Pismo prenosimo u celosti:

“Gradska vlast Smedereva, na čije smo ponašanje u odnosu prema medijima više puta ukazivali, nastavlja sa ustaljenom praksom diskriminacije novinara i kršenja Zakona o javnom informisanju, pozivanjem samo „odabranih“ medija na konferencije i događaje koje organizuje lokalna samouprava.

Vrhunac bahatosti nosioca najvažnije javne funkcije u gradu dostignut je povodom obeležavanja gradske slave, drugog dana Uskrsa, događaja na koji su ranijih godina novinari prestoničkih medija i agencija bili pozivani, dok je ove, 2017-te izostao čak i poziv za to.

Prethodnih nedelja nismo pozvani na susrete predstavnika lokalne samouprave sa predstavnicima nekoliko međunarodnih organizacija, ni povodom obraćanja predsednika Skupštine grada u vezi sa održavanjem izbora za savete mesnih zajednica. Izostalo je bilo kakvo istupanje u javnosti koordinatora RIK-a u vezi sa nedavno održanim predsedničkim izborima, ali i poziv za predstavljanje atletskog projekta, zbog čega se desilo da pojedini mediji izveštavaju o izgradnji stadiona, a drugi o izgradnji staze u smederevskoj tvrđavi. To je posledica selektivnog informisanja, preko „odabranih“ medija, koje favorizuje gradonačelnica Smedereva Jasne Avramović.

Uprkos brojnim upozorenjima UNS-a i reagovanjima strukovnih udruženja, vlast u Smederevu nastavlja da novinarima prestoničkih redakcija uskraćuje pravo na informacije od značaja za javnost u vezi sa radom organa lokalne samouprave, javnih preduzeća, organizacija i ustanova. Novinarima je onemogućeno da obavljaju svoj posao, a transparentnost u radu izabranih predstavnika, organa lokalne administracije i javnih preduzeća potpuno izostaje.

Gradonačelnica Jasna Avramović više puta je, podsetimo, izjavila da ona odlučuje ko će od novinara biti pozivan na konferencije i događaje koje organizuju Grad Smederevo i lokalna samouprava.

Dopisnici “Večernjih novosti”, “Blica” “Informera”, “Politike”, “Danasa” i “Bete” još jednom skreću pažnju izabranim i postavljenim licima na kršenje Zakona o javnom informisanju.
Pitamo po kom osnovu noslac javne funkcije daje sebi za pravo da vrši selekciju medija i uskraćuje pravo javnosti da zna, kao i kada će novinari u Smederevu biti tretirani u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije kako bi mogli da u skladu sa zakonima i standardima profesije obavljaju svoj poziv.

Ukoliko gradska vlast nastavi sa ovakvom praksom kršenja Ustava i zakona, bićemo prinuđeni da tražimo odgovornost pred institucijama države Srbije, i na taj način branimo zakonitost, profesiju i svoje pravo na rad”, navodi se u zajedničkom pismu dopisnika medija: Večernje novosti, Blic, Politika, Danas, Informer, Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari