Članice Udruženja Roma Novi Bečej i članice Romske ženske mreže pripremaju se za obeležavanje Međunarodnog dana Roma, koji pada 8. aprila. Tim povodom održano je okupljanje žena, a organizovan je “Doručak sa povodom”, svojevrsni okrugli sto gde se razgovaralo o tome šta se sve može uraditi da Romkinje žive bolje. Kampanja “Mesec dana romskog ženskog aktivizma” održava se šesti put, a ove godine je zvanično počela okruglim stolom, navodi Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma


– Zadovoljna sam, ovo je ipak početak meseca romskog ženskog aktivizma. Kao članice Romske ženske mreže Srbije, prve smo probile led. Jedan smo od pet gradova u kojem se održava ovakav skup, odnosno “Doručak sa povodom”. Želimo da ukažemo na položaj Romkinja. Imamo dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, ali kada govorimo o nacionalnom nivou, postoje strategije koje se ne sprovode. Puno toga treba unaprediti – kaže Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, poruka skupa je da slika o Romkinjama ne mora i ne treba uvek da bude slika o socijalno ugroženoj ženi, te da stereotipi onemogućavaju pomak. Na sastanku je bilo reči o efektima Dekade Roma, o položaju Romkinja i naporima koji se ulažu da one dobiju drugačiji tretman. Podeljeni su primeri dobre prakse, razgovarano je o uticaju Strategije za poboljšanje položaja Roma, koja ja usvojena 2009. godine, o pratećem Akcionom planu, kao i o novoj Strategiji za unapređivanje položaja Roma posle 2015. godine u domenu ženskih prava i rodne ravnopravnosti. U radu okruglog stola učestvovali su i predstavnici javnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari