Rade Panicfoto BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC

Povodom najave uvođenja kamera u zdravstvu ali i pokušaja u jednom Domu zdravlja u Beogradu da se postave kamere da bi se videlo kada ko dolazi na posao i kada ide sa posla, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije obratio se povereniku za zaštitu informacija od javnog značaja, rečeno je Danasu u ovom sindikatu.

Kako objašnjava dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, zabranjeno je postavljati kamere koje snimaju lice i narušavaju privatnost i integrtitet zaposlenih.

„Nije dozvoljeno postaviti kamere koje snimaju lik, a mogu se postaviti kartice za evdentiranje kada ko dolazi i odlazi sa posla. Jedino ako hoćemo da pare namenjene zdravstvenom sistemu iz budžeta dajemo Kinezima za unapređivanje njihove elektronske tehnologije i proizvođača“, komentariše dr Rade Panić.

Kaže da je odgovornost za izvršavanje obaveza zaposlenih u zdravstvu na glavnim sestrama i načelnicima, koji treba da prate kada i kako osoblje radi.

„Glavne sestre i načelnici su ti koji prate kada i kako ko radi, i ako neko pokuša ranije da izađe sa posla onda oni to treba da zabeleže, opomenu, razgovaraju i posle toga prijave. To može biti povod otkaza ugovora o radu, ako se ne poštuje radno vreme koje je striktno. Zato nam sve ovo oko kamera govori kakvi sve nesposobni direktori, načelnici i glavne sestre se nalaze na rukovodećim mestima, S druge strane, tu je i pritisak politike“, objašnjava dr Panić.

Ovo što se sada radi a vezano je za kritiku zdravstva, te polutačne ili netačne informacije zapravo štete zdravstvu Srbije, smatraju u Sindikatu lekara i farmaceuta Srbije.

„Takvim izjavama nove ministarke, počev od onoga da će zabraniti rad u privatnim ambulantama pa sada do ovih kamera, bez ulaženja u suštinu organizacionih problema u zdravstvu, neosvrtanja na važeće zakonske propise i nerešavanje problema i na kraju nenuđenje adekvatnog rešenja, dolazimo do toga da je to samo tema svakog dana u medijima i ništa više. Umesto da smeni direktorku Laze Lazarevića, za šta ima ingerencije, sada pričamo o kamerama. Svaki dan se spominje neki drugi problem, bez njegovog rešenja“, zaključuje dr Rade Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari