Dr Zoran Radovanović: Da postoji namera da se kazne "ivermektin doktori", tu bi bio i Nestorović 1foto (BETAPHOTO/Press centar UNS/MO)

Četiri meseca nakon što je pokrenut postupak pred Sudom časti Lekarske komore Srbije (LKS) protiv lekara koji su savetovali upotrebu leka ivermektin među kovid bolesnicima, direktor LKS dr Milan Dinić kaže da stvari teku svojim tokom. Pojedini sagovornici Danasa međutim smatraju da taj tok vodi ka tome da ceo postupak zastari.

U novembru prošle godine LKS je po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti, pokrenula postupak pred sudovima časti protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od Kovid 19 lekom ivermektin, koji nije deo protokola za lečenje kovida u Srbiji.

Tada je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao da će država reagovati, kao i da lekari koji preporučuju upotrebu tog leka „narušavaju zdravlje i život građana Srbije“, pa će u skladu s tim snositi i odgovarajuće posledice.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović međutim smatra da postupak pred Sudom časti neće dobiti nikakav epilog.

– Ne postoji ozbiljna namera da se kazne oni koji su savetovali ivermektin, jer bi u tom slučaju morali da obuhvate i Branimira Nestorovića, koji je takođe bio jedan od onih koji su preporučivali ovaj lek. Vlasti međutim ne odgovara da se to desi, jer bi na taj način izgubila deo glasača kojima su Nestorovićevi stavovi bliski, a koje sada inače pokušava da pridobije isticanjem u prvi plan doktorke Grujičić. Sve oko ivermektina je kao sa policajcem koji je u slučaju rušenja u Savamali priznao krivicu pa dobio nagradu u vidu dozvole za nelegalnu gradnju. Princip je – javno ih ukorimo, a tajno nagradimo, navodi dr Radovanović.

Međutim direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić ističe da Komora sprovodi sve postupke u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku i da su Sudovi časti LKS nezavisni u svom radu.

– Mogu da konstatujem da ni u jednom trenutku, ni sada (u slučaju „ivermektin grupe“) ni ranije nije postojala intencija da se neki postupak prepusti namernom zastarevanju. Postupak protiv 18 lekara za koje postoji sumnja da su savetovali upotrebu ili lečili pacijente lekom ivermektin pokrenut je pred Sudom časti u novembru i on teče svojim tokom, ističe dr Dinić.

Doktori koji su se našli pred Sudom časti bili su deo viber grupe u kojoj su između ostalog deljenje preporuke za lečenje kovida 19 ivermektinom.

Među članovima ove grupe bila je i profesorka Medicinskog fakulteta Valentina Arsić Arsenijević.

Mediji su preneli da je ona napustila viber grupu nakon što je fakultet objavio saopštenje u kome se ističe da ne postoje dokazi koji bi podržali korišćenje leka ivermektin u lečenju kovida 19.

Pored doktora u viber grupi, jedan od lekara koji je javno preporučivao ivermektin bio je i Branimir Nestorović. U jednom od javnih istupanja na događaju koji je organizovao Institut za evropske studije, on je kazao da je ivermektin „dao značajne rezultate u prevenciji ove bolesti, što samim tim dodatno obesmišljava veoma agresivnu kampanju vakcinacije, jer ako postoji lek za prevenciju, vakcinacija gubi smisao“, preneo je portal Stanje stvari.

Odgovarajući na pitanje zašto se i Branimir Nestorović nije našao pred Sudom časti, imajući u vidu da je i on preporučivao ivermektin, direktor LKS dr Dinić kaže da u ovom trenutku protiv njega „ne postoji pokrenut postupak niti predati optužni zahtev“.

O izjavama Nestorovića tokom pandemije ranije se izjašnjavao Etički odbor LKS-a, koji je posle više od godinu dana zaključio da je istupanje dr Nestorovića bilo neprimereno.

Statut Lekarske komore inače predviđa da je za povrede profesionalne dužnosti ili ugleda člana Komore, moguće izreći različite disciplinske mere – javnu opomenu, novčanu kaznu u visini do 20 odsto od prosečne mesečne zarade, privremenu zabranu samostalnog rada.

Kako je za RSE ranije kazala Jelena Simić, profesorka Pravnog fakulteta na Univerzitetu Union u Beogradu, lekarima se najčešće izriču mere javne opomene.

– Ja sam analizirala veći deo tih odluka (Suda časti, prim. aut.) i javne opomene su se izricale i kod težih povreda profesionalne dužnosti, kaže ona.

I ranije bile kolektivne tužbe

Nekadašnja direktorka LKS dr Tatjana Radosavljević kaže da se postupak pred Sudom časti vodi kao što bi se vodio postupak pred sudovima protiv građana, te da se organizuju ročišta na kojima okrivljeni mogu imati advokata, a odluku donosi Sudsko veće koje ima tri člana, i na koju je moguće žaliti se. Ona navodi da je sličan postupak trenutnom, protiv „ivermektin grupe“, vođen u vreme kada je bila direktorka. I tada je bila podneta tužba protiv grupe lekara, a podnosilac je bio RFZO, zbog prepisivanja određenih lekova. „Pravda je međutim u ovom slučaju bila na strani lekara, koji su radili u korist pacijenta“, kaže dr Radosavljević.

Bez epiloga i za Jovanu Stojković

Jedan od lekara koji se u prethodnom periodu našao pred Sudom časti bila je Jovana Stojković, koja je najpoznatija po protivljenju vakcinaciji dece. Postupak pred Sudom časti protiv nje prekinut je 2019. Direktor komore dr Dinić kaže da je to učinjeno jer je u međuvremenu pokrenut krivični postupak. „U slučaju kada se tako nešto desi, čeka se odluka nadležnog civilnog suda, nakon čega Sud časti LKS donosi svoju odluku“, navodi Dinić.  Pedijatar Tomislav Stevanović, jedan od lekara koji je inicirao proces protiv Stojković, kaže, međutim, da je u ovom slučaju krivični postupak iskorišćen kao „izgovor da se postupak pred Sudom časti ne dovede do kraja“. Upitan o procesu protiv „ivermektin grupe“, sagovornik Danasa kaže da „epiloga verovatno neće biti“. Kao i dr Radovanović, i on veruje da u ovom slučaju politika igra ulogu, te da je i kod Jovane Stojković i Branimira Nestorovića, ali i lekara koji su preporučivali ivermektin, cilj da ne dođe do osude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari