Dragan Vasiljković - Kapetan Dragan: Slobodan u karantinu 1Dragan Vasiljković Foto: EPA/DEAN LEWIS

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, pušten je u subotu iz zatvora u Lepoglavi, gde je odslužio kaznu od 13,5 godina za ratne zločine.

Njega su policajci prevezli do graničnog prelaza Bajakovo, a na osnovu rešenja o zabrani ulaska i boravka na području EU u trajanju od 20 godina je i proteran iz Hrvatske. U okviru mera za suzbijanje epidemije će kao i svi ostali koji pređu granicu biti u obaveznom karantinu najmanje 28 dana.

Vasiljković je pravosnažno osuđen na 13,5 godina zatvora za ratni zločin u Kninu i Glini – za mučenje, zlostavljanje i ubistvo zarobljenih pripadnika hrvatske vojske i policije u zatvoru na kninskoj tvrđavi tokom juna i jula 1991. i za napad i zauzimanje policijske stanice u Glini i prigradskog naselja Jukinac, te sela Gornji i Donji Viduševac, pri čemu su ubijeni i ranjeni civili, među kojima i jedan strani novinar.

Pred splitskim sudom je usled nedostatka dokaza oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u januaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

U izdržavanje kazne mu je bilo uračunato i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru u Australiji od osam godina i devet meseci, kao i u istražnom zatvoru u Hrvatskoj. Zahtevi za uslovno prevremeno puštanje na slobodu su mu odbijeni u tri navrata.

Vasiljković je uhapšen je 2010. u Australiji, gde je živeo pod lažnim imenom kao trener golfa. Pronađen je pošto je presretnut njegov telefonski poziv Franku Simatoviću, bivšem komandantu specijalnih snaga SDB Srbije.

Hrvatskoj je izručen 2015. uprkos tome što je uložio čak 13 žalbi. Za ratne zločine ga je još 2005. optužio list Australijen, zbog čega ga je ovaj tužio. Australijski sud je četiri godine kasnije doneo presudu u korist lista, utvrdivši, kako je naveo, da je Kapetan Dragan „učinio mučenje i silovanje“. Pošto je 2010.

Visoki sud dozvolio ekstradiciju Hrvatskoj, krio se 43 dana, što on negira. U obraćanju Sudu je rekao da je u Australiji promenio ime jer se teško izgovara na engleskom.

Vasiljković je rođen 1954. u Beogradu.

Ostavši rano bez oca, jedno vreme je proveo u hraniteljskoj porodici, da bi se 1967. s majkom i sestrama preselio u Australiju, gde je i dobio ime Daniel Sneden.

Završivši srednju školu, četiri godine je služio u konjičkoj jedinici australijske vojske. Nakon toga je radio kao instruktor za oružje u Africi i Južnoj Americi.

U Srbiju se vratio 1988, a u Krajinu dolazi u jesen 1990. da, kako je govorio, pomogne njenu odbranu. Tvrdilo se da ga je za obuku jedinica u kampu Golubić plaćala DB Srbije, što je on negirao na suđenju Slobodanu Miloševiću, gde je bio kao svedok tužilaštva. Tada je rekao da ga je DB platila samo jednom – 1997, i to 2.200 dinara, kada je „nadgledao vežbe“.

Bio je član SPO, a na izborima 1992. se kandidovao za predsednika Srbije, osvojivši četvrto mesto sa 1,86 odsto glasova. Srpski mediji su ga tokom rata popularisali kao vođu „Knindži“, nedeljnik Osmica objavljivao je u nastavcima strip „Kapetan Dragan“. Govorio je da su mu uzori Karađorđe i vojvoda Mišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari