"Ničija svadba nije tema od javnog interesa": Da li je emitovanje svadbe Dragane Kosjerine najveći problem RTS-a? 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Na nedavnoj sednici Upravnog odbora RTS-a posebna pažnja je posvećena svadbi voditeljke Dragane Kosjerine, odnosno, njenom prikazivanju od 30 sekundi u okviru emisije zabavnog programa.

Branislav Klanšček, predsednik UO RTS-a, „pobunio“ se protiv emitovanja svadbe, navodeći da to nije za RTS, već za žutu štampu. Ipak, nameće se jedno ključno pitanje – da li je prikazivanje svadbe Dragane Kosjerine najveći problem javnog servisa.

„Na kraju izveštaja, predsednik Upravnog odbora Branislav Klanšček je rekao da ga je obavestio predsednik Programskog saveta da je na sednici Saveta pod tačkom ‘Razno’ bilo reči, a da se i on saglasio i da smatra da je prikazivanje svadbe Dragane Kosjerine u okviru emisije ‘Jedan dobar dan’, kao i objavljivanje svadbe, slika na sajtu RTS-a, hvatanje bidermajera itd. za žutu štampu, da nije za RTS. Da smatra da je to zloupotreba javnog prostora i da to svakako nije javni interes građana. Rekao je da je tim povodom razgovarao sa glavnim i odgovornim urednikom Informativnog programa, koji mu je rekao da on to nije dozvolio“, piše u zapisniku koji je objavljen na sajtu RTS.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i nekadašnji član Saveta REM-a, Slobodan Cvejić, kaže za Danas da na ovo pitanje može da se odgovori samo sa prinicipijelnog stanovišta – da li je RTS servis svih građana koji su zakonski obavezni da ga finansiraju kroz pretplatu, kao što mu ono „javni“ kaže, ili je profitabilno preduzeće koje nastoji da neguje „zvezde“ koje će uspešno prodavati reklamno vreme, što je verovatno glavna uloga Dragane Kosjerine i drugih „zvezda“ RTS-a.

"Ničija svadba nije tema od javnog interesa": Da li je emitovanje svadbe Dragane Kosjerine najveći problem RTS-a? 2
Foto: Medija centar

„Posebno je pitanje da li je Dragana Kosjerina spremna da svoj važan privatni događaj izjednači sa rijaliti programima kakve već emituje RTS, ali to neka ostane njen lični problem. Ovde je bitno da li nečiji, bilo čiji, privatni događaj koji nema realan društveni značaj, treba da koristi javnu imovinu (vreme na javnom servisu) da bi se na taj način ostvario prihod za TV kuću ili datu osobu“, ukazuje Cvejić.

Smatra da bi to bila zloupotreba javnih sredstava u svakom slučaju, osim ako bi popularnost Dragane Kosjerine bila iskorišćena da se sav prihod od prodatog reklamnog vremena i sličnih prava iskoristi u dobrotvorne svrhe ili za produkciju slabo finansiranih programa, kulturnog, dečijeg, naučnog i slično.

„A omiljena voditeljka neka svoje kapacitete iskoristi u otvorenoj tržišnoj utakmici, ako želi dodatni prihod. Na primer, neka bude zaštitno lice u reklamama, kao i do sada. Ili neka da otkaz u RTS i napravi svoje preduzeće za TV produkciju, pa neka proizvode prodaje televizijama, uključujući RTS. Bila bi u sukobu interesa ukoliko bi istovremeno radila u RTS, ma za koliko mizernu platu, i naplaćivala svoj rad kroz spoljno ugovaranje, preko svoje firme ili posrednika, kući u kojoj je stalno zaposlena“, zaključuje Cvejić.

Sa druge strane, Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, za naš list navodi da je žalosno što Upravni odbor RTS-a komentariše i negoduje povodom banalnosti i gluposti, a bira da se ne oglašava oko suštinskih stvari.

"Ničija svadba nije tema od javnog interesa": Da li je emitovanje svadbe Dragane Kosjerine najveći problem RTS-a? 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Slažem se da bilo čija svadba ne treba da bude predmet interesovanja javnog servisa, time se moje slaganje sa Klanščekom okončava. Kada se bude bunio zbog informativnog programa koji je pretvoren u propagandne spotove Aleksandra Vučića, onda možemo nešto smisleno i komentarisati. Ili, kada Upravni odbor bude razumeo da u opseg delovanja javnog servisa spada kvalitetni dečiji, naučni i kulturni program, ali ne samo na kanalu RTS 3, možemo se ponovo saglasiti“, ističe Stojković.

Dodaje da takođe, organizovanje javnih i kvalitetnih debata o važnim društvenim i političkim temama jeste nužnost i očekuje da se Klanšček i oko toga oglasi, ili, pod trećom stavkom, kada RTS ukine „crne liste“ sa imenima ljudi koji su zabranjeni u njihovom programu, uključujući i obrazovni i naučni program, možda bi se moglo reći da se ide u dobrom smeru.

„Sve ostalo je samo bedno i sramotno glumatanje nečega što bi moralo biti osnovna uloga Upravnog odbora javnog servisa“, naglašava Stojković.

Pomenuta svadba voditeljke i novinarke Dragane Kosjerine prikazana je u emisiji „Jedan dobar dan“ u izmontiranom isečku od svega trideset sekundi. Dragana Kosjerina je inače voditeljka i domaćin emisije, a kolege s RTS su na ovaj način želele da joj čestitaju venčanje, rekao je izvor s RTS  za Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari