Dragana Pećo dobitnica nagrade "Katarina Preradović" 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Dobitnica ovogodišnje nagrade Fondacije Katarina Preradović za novinarsku izuzetnost i profesionalni integritet je novinarka Krik-a Dragana Pećo, objavljeno je danas na svečanoj dodeli tog priznanja u Dorćol Placu.

Nagrada koju petu godinu zaredom fondacija dodeljuje u sećanje na novinarku Katarinu Preradović (1972-2015), urednicu Blica i nedeljnika NIN, koja je dosledno tragala za istinom uprkos svim pritiscima, želi da istakne novinare sa visokim etičkim i profesionalnim standardima, koji beskompromisno rade u interesu društva, štiteći i otkrivajući istinu, navedeno je u obrazloženju.

– Izuzetno sam počastvovana i srećna što sam dobila ovu nagradu, iako Katarinu nisam lično poznavala. Danas je sve teže baviti se istraživačkim novinarstvom. Toliko sam u istraživanjima, dokumentima i papirima ovih dana, da sam zaboravila da nagrade postoje, pa me je i ovo priznanje zateklo iznenađenu, rekla je Pećo zahvaljujući se na nagradi.

Proglašavajući dobitnicu, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović je istakao da je Dragana Pećo „pokazala šta je pravo novinarstvo, kojeg je sve manje“.

Nakon dodele nagrada organiziovana je i panel diskusija na temu “Zašto je sve manje istraživačkih novinara”.

„Vreme u kom živimo obeleženo je brutalnom proizvodnjom laži i mržnje kojima režim u Srbiji, koristeći podaničke medije, urušava osnovne postulate humanosti, podvaja društvo, od građana pravi poslušnike, a od države zarobljenu represivnu polugu za enormno bogaćenje pojedinaca. Sve teže je u Srbiji biti novinar, sve opasnije je postalo otkrivanje i objavljivanje istine, a istovremeno sve važnije istrajati u tom poslu“, navodi Fondacija Katarine Preradović, u obrazloženju nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.