Dragana Rakić: Vršački penzioneri su tipične žrtve vijugavih puteva pravde 1Foto: Lična arhiva

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić reagovala je na naš tekst o penzionerima iz Vršca kojima je Grad Vršac godinama, nezakonito, uzimao deo penzija na ime samodoprinosa za kanalizaciju, nekima vratio nelegano oduzeta sredstva, a sada ih potražuje nazad u tri puta većem iznosu.

– Vršački penzioneri su tipične žrtve vijugavih puteva pravde u našoj zemlji. Njihova potraživanja prema Gradu Vršcu zbog nezakonito naplaćivanog samodoprinosa delovala su kao čista stvar i redovni sudovi su u početku tako i presudili. Deo penzionera je čak i naplatio svoja potraživanja na osnovu pravnosnažnih presuda, a onda se iznenada pojavila neočekivana sila koja je potpuno preokrenula situaciju – Ustavni sud je zaključio da je država sama sebi povredila pravo na pravično suđenje i odlučio da sve pravosnažne presude poništi – navodi Rakić, koja je i sama Vrščanka.

Ona dodaje da mi možemo samo da naslućujemo ko je prosvetlio sudije Ustavnog suda da, nakon što su ocenili da je naplata samodoprinosa nezakonita, naprave salto mortale i ponište pravo da se penzionerima novac vrati.

– Tako je Ustavni sud mimo tog istog Ustava postao Vrhovni kasacioni, nažalost, samo kad se radi o interesima države. Građani ipak ostaju par stepenika niže – ističe Rakić.

Ona dodaje da je i pored saznanja da živimo u državi gde se ne poštuje zakon i gde nijedna institucija ne funkcioniše pa ni sudovi, ljudima ipak teško da zamisle da je ovakav pravosudni presedan moguć, kao što je to slučaj vršačkih penzionera.

– Nakon što su dobili pravosnažne presude od Višeg suda u Pančevu i nakon što im je Grad Vršac uplatio novac koji im je nezakonito uzimao od penzije, njima su stigla nova sudska rešenja da moraju da vrate taj novac i to uvećan za tri puta. Ne morate biti nikakav pravni znalac, dovoljno je da imate zdrav razum i da shvatite da je Srbija zemlja gde sudovi sude i presuđuju pod uticajem dnevne politike – naglašava Rakić.

Prema njenim rečima, lokalna naprednjačka vlast u Vršcu nije želela da iz gradskog budžeta isplaćuje penzionerima ono što im duguje, jer bi im onda ostalo manje novca za njihove malverzacije.

– Zato su uz pomoć ljudi iz vrha republičke vlasti izvršili politički pritisak na Ustavni sud, a on je izvršio pritisak na Viši sud u Pančevu koji je počeo da donosi presude u korist Grada Vršca. U državi gde nema vladavine prava, gde zakon ne važi podjednako za sve, nema ni srećnih građana ni prosperitetne budućnosti. Žao mi je mojih sugrađana penzionera koji su lično doživeli ovu veliku nepravdu i pozivam ih da sledeći put kad izađu na izbore dobro razmisle za koga glasaju – poručuje Rakić.

Podsetimo, Grad Vršac je protivno Ustavu i zakonima godinama umanjivao penzije svojim građanima na ime samodoprinosa za kanalizaciju. Kada su pokradeni penzioneri pre četiri godine na sudu dobili Grad, počelo je vraćanje nezakonito uzetog novca, ali je nakon ponovnog suđenja, Vršac dobio presudu u svoju korist i sada hiljade najstarijih vršačkih građana u roku od 15 dana moraju da plate gradu u proseku po oko 150.000 dinara.

Posle prvobitne odluke suda da vrati novac penzionerima, Vršac se obratio Ustavnom sudu koji je proces vratio na početak. Novom presudom se od penzionera traži da vrate novac, u tri puta većem iznosu nego što su dobili na ime obešteenja pre četiri godine.

Potraživanja Grada su u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara i više, za samodoprinose koje su ionako nezakonito plaćali. Njihov zastupnik priprema dokumentaciju i uskoro planira da se obrati međunarodnom sudu u Strazburu.

Samodoprinosima je, inače, oštećeno oko 3.000 penzionera iz Vršca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari