Kako su vršački penzioneri postali žrtve pravne zavrzlame koja ih košta preko 1.000 evra 1Foto: Stefana Savić

Grad Vršac je protivno Ustavu i zakonima godinama umanjivao penzije svojim građanima na ime samodoprinosa za kanalizaciju. Kada su oni presavili tabak i tužili i dobili na sudu Grad Vršac pre četiri godine, počelo je vraćanje nezakonito uzetog novca, ali je nakon ponovnog suđenja, Vršac dobio presudu u svoju korist i sada hiljade najstarijih vršačkih građana u roku od 15 dana moraju da plate gradu, u proseku, po oko 150.000 dinara.

Posle prvobitne odluke suda da vrati novac penzionerima, Vršac se obratio Ustavnom sudu koji je proces vratio na početak.

Novom presudom se od penzionera traži da vrate novac, u tri puta većem iznosu nego što su dobili na ime obeštenja pre četiri godine.

Potraživanja Grada su u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara i više, za samodoprinose koje su ionako nezakonito plaćali. Njihov zastupnik priprema dokumentaciju i uskoro planira da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Samodoprinosima je, inače, oštećeno oko 3.000 penzionera iz Vršca.

Sporna odluka o samodoprinosu za kanalizaciju doneta je 1995. godine, sa rokom važenja do 2025. Takva odluka doneta je u skladu sa tada važećim zakonskim propisima o finansiranju lokalne samouprave.

Međutim, Zakon o finansiranju lokalne samouprave menja se 2006. godine i od tada penzije nisu mogle biti opterećene samodoprinosom, ali se, verovatno po inerciji, sa naplatom kontinuirano nastavilo sve do 2013.

Građani su smatrali da lokalna samouprava nema pravo da umanjuje penzije po bilo kom osnovu i stoga se jedan od njih obratio Pokrajinskom zaštitniku građana. Ombudsman je 2013. dao preporuku Fondu PIO da obustavi naplatu samodoprinosa.

Tokom te godine, grad primećuje da ostaje bez dela sredstava i traži informaciju od vršačke filijale Fonda zašto se odluka od aprila 2013. ne primenjuje. Iako im je predočeno mišljenje ombudsmana, Vršac je nastavio sa naplatom samodoprinosa sve do 2017.

Tada penzioneri nastavljaju pravnu bitku. Prvostepenom i drugostepenom presudom dobijaju presudu da im je novac nezakonito oduziman, te Grad biva prinuđen da im vraća sredstva.

Vršac potom podnosi žalbu Ustavnom sudu zbog povrede prava na pravično suđenje, i Ustavni sud, usvajajući tu žalbu, zauzima stav da penzioneri nemaju pravo na povraćaj neosnovano naplaćenih iznosa.

Sudski proces je vraćen na početak drugostepenom sudu u Pančevu, koji usvaja žalbe Grada Vršca i odbija zahteve penzionera.

Branislav Terzić, advokat penzionera oštećenih u čitavoj pravnoj zavrzlami, kaže za Danas da ne samo što je obustavljen proces vraćanja nezakonito uzetog novca, već sada oni kojima su vraćena sredstva pre četiri godine, moraju da ih vrate Gradu u iznosu koji je čak tri i više puta veći od iznosa koji im je tada vraćen.

– S obzirom na to da dobijaju opomene pred utuženje i rok da u dve sedmice plate preko 150.000 dinara, upućemo ih da se obrate Pravobranilaštvu grada Vršca, gde im dozvoljavaju da isplate dug na 30 meseci. U prtivnom će ih Grad tužiti i troškovi će, dodatno, znatno narasti i plus će početi da im teče kamata – ukazuje Terzić.

Čitav ovaj slučaj naš sagovornik ocenjuje kao – skandalozan.

– Odluka Ustavnog suda je skandalozna. Upravo taj sud je odlučio da neka posledica primene neustavnog, a opšteg akta, ne može da se otkloni ako oni ne odluče na koji način će se ta posledica otkloniti. A ako ne odluče o načinu, posledice ne mogu da se otklone. To je njihov stav – ukazuje Terzić, najavljujući žalbu sudu u Strazburu.

Danas je imao uvid u opomenu pred utuženje, koja se odnosi na sada preminulog M. Pavovića.

“Kao testamentalne i zakonite naslednike, pozivamo vas da u roku od 15 dana od prijema ove opomene, a na ime izmirenja duga M. Pavlovića, uplatite ukupan iznos od 96.000 dinara”, navodi se između ostalog u dokumentu, i dodaje da će protiv naslednika, ukoliko to ne učine, biti pokrenut sudski postupak “sa izvesnim ishodom, što će za vas stvoriti samo dodatne troškove”.

List Danas je pre četiri godine pisao o problemima vršačkih penzionera, koji je dignut na politički nivo, jer su lokalni provladini mediji iz Vršca i Pančeva kontinuirano objavljivali negativne tekstove o tadašnjoj predsednici Višeg suda u Pančevu Stanki Simonović, koja je prvobitno presudila u korist penzionera. Potom je na udaru režimskih portala bio tadašnji advokat oštećenih penzionera iz Vršca, Stevica Nazarčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari