Vršački penzioneri tuže Grad sudu u Strazburu 1Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Tim advokata, u ime vršačkih penzionera, priprema tužbu sudu u Strazburu protiv Grada Vršca zbog pokušaja da im uzme novac koji je prethodno godinama nezakonito „ubirao“ na ime samodoprinosa za kanalizaciju.

Prema nezvaničnim podacima, više stotina penzionera bi Gradu trebalo da vrati u proseku oko 500 evra.

Sporna odluka o samodoprinosu doneta je 1995, sa rokom važenja do 2025. godine. Pravnu bitku penzioneri vode od 2013. a Ustavni sud 2017. donosi odluku da je namet vršačkim penzionerima nezakonit i neustavan. Više stotina penzionera je pokrenulo sporove protiv Grada i dobilo obeštećenje, odnosno svoj novac nazad. Vršac se potom žali Ustavnom sudu na odluke sudova opšte nadležnosti zbog „povrede prava na pravično suđenje“ i dobija spor.

Sada Grad traži od penzionera da vrate novac koji im je prvo nezakonito oduzet na ime samodoprinosa, a potom vraćen drugostepenom odlukom suda. Vlastima u Vršcu svesrdno pomažu i lokalni prorežimski mediji koji „apeluju“, pa i prete penzionerima da vrate novac.

Dragana Rakić, potpredsednica DS i odbornica u skupštini Vršca, kaže za Danas da građanima i stručnoj javnosti potpuno nestvarno deluje činjenica da sudovi u Srbiji poništavaju svoje pravosnažne presude, preinačuju ih kako bi doneli potpuno suprotne presude u odnosu na prvobitne.

Ona podseća da je Ustavni sud utvrdio da je vršačkim penzionerima nezakonito odbijan novac od njihovih penzija za samodoprinos, ali je takođe uskratio pravo tim istim penzionerima da pred sudovima traže da im se nadoknadi šteta.

– Ima dosta razloga za sumnju da je neko iz vrha vlasti izvršio pritisak na Ustavni sud da zauzme ovakav pravni stav koji će amnestirati državu i Grad Vršac da građanima nadoknadi štetu koja je nastala usled primene propisa koji nisu u saglasnosti ni sa Ustavom ni sa ostalim zakonima. Nažalost, građanima se čini da je politika i ovde bila jača od prava – ističe Rakić.

Jedan od prvih vršačkih penzionera koji je uvideo da mu se od penzije odbija suma za samodoprinos bio je Milan Slavujević, koji je to pitanje pokrenuo 2011. godine, kada je dobio rešenje o penziji.

– Odluka o uvođenju samodoprinosa doneta je 1995. i to ne na referendumu, što bi bilo u skladu sa zakonom, već izjašnjavanjem od vrata do vrata. Dakle, nezakonito – kaže Slavujević za Danas. Zakon o finansiranju lokalne samouprave se promenio 2006. i od tada samodoprinos ne može biti odbijan od penzija, ali je Vršac, uprkos tome, nastavio sa nezakonitom naplatom sve do 2013. godine.

– Obratili smo se pokrajinskom zaštitniku građana koji je 2013. dao preporuku Fondu PIO da obustavi naplatu samodoprinosa. Opština je uvidela da je time ostala bez dela sredstava, i naredne, 2014. godine, odlučuje da nastavi sa naplatom samodoprinosa – ističe Slavujević. Naš sagovornik dodaje da su od naplate tada izuzeti penzioneri sa mesečnim primanjima ispod 30.000 dinara, dok su prethodno novac uzimali od svih. Penzioneri su potom pokrenuli postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti te odluke. Ustavni sud je utvrdio da se penzionerima nezakonito uzima novac i sa naplatom samodoprinosa konačno se prestalo u februaru 2017. Oko 3.000 penzionera podnelo je tužbu redovnim sudovima smatrajući da se Grad Vršac neosnovano obogatio na njihov račun, usled nezakonitog postupanja njegovih organa. Od onih koji su dobili spor, Grad Vršac sada traži povraćaj novca na osnovu žalbe koju je podneo (i dobio) Ustavnom sudu zbog povrede prava na pravično suđenje u sporovima pred sudom. Od penzionera se ne traži samo njihov novac, već i plaćanje svih sudskih troškova. Zbog ovolikih pravnih apsurda, vršački penzioneri su prinuđeni da se obrate sudu u Strazburu.

Politički apel penzionerima

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i portal „e-Vršac“ su u više navrata „upozoravali“ penzionere da su žrtve političkih neistomišljenika i skupljanja političkih, stranačkih poena, zatim kako su iskorišćeni od strane advokata koji imaju sebične interese, da veruju opozicionim političkim grupacijama… Apelovali su da se penzioneri „urazume i ne veruju opozicionim političarima koji žele vlast da pokažu lošom, kao ni advokatima čija su imena poznata redakciji, a koji i dalje huškaju naše najstarije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari