Dragičević Dičić: Izvršna vlast oduvek želi da vlada pravosuđem 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Potpredsednica Međunarodne komisije pravnika Radmila Dragičević Dičić izjavila je večeras da se već 30 godina sudije u Srbiji suočavaju sa izazovima i da izvršna vlast stalno želi da vlada pravosuđem i da utiče na odluke sudija, posebno u krivičnim predmetima.

Dragičević Dičić je na televiziji Insajder rekla da je prvi izazov sa kojim se suočila u svojoj karijeri bio ’90-tih godina kada su mlade sudije bile zloupotrebljene da „mimo svoje volje ponište izborne rezultate“.

Tada je osnovano Društvo sudija, a započeta borba još nije završena, rekla je Dičić, sudija Vrhovnog suda Srbije u penziji.

Ona je ocenila i da je javnost veoma važna, ali da se ranije na komunikaciju sa građanima više obraćalo pažnje.

„Mi kao sudovi i tužioci moramo da dajemo informacije pre nego što ih daju tabloidi ili druge novine, a ne da sebe dovedemo u situaciju da se branimo od neke lažno plasirane vesti ili nekog napada“, rekla je Dragičević Dičić.

Povodom premeštaja dve tužiteljke koje su radile na krivičnom predmetu zloupotreba u EPS-u, ona je rekla da je takvih slučajeva ranije bilo unutar tužilačke organizacije, ali je novost što su se tužiteljke oglasile.

„Ugrožen je ugled tužilaštva zato što se na takav način rešavaju sukobi unutar tužilaštva, što su tužiteljke izložene različitim napadima i strahuju da će tek biti izložene još većim napadima“, rekla je Dragičević Dičić.

Prema njenim rečima na neki način odgovor javnosti na premeštaj tužiteljki i to što se javnost našla na ulici nije najbolje rešenje, ali jeste nešto što će da podstakne ljude da razmišljaju

„Kada su tužioci, sudije i advokati na ulicama znači da nešto u sistemu nije dobro“, rekla je Dragičević Dičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari